Kayserili hastalar ruh sağlık merkezinde ilaçla tedavinin dışında sanatsal çalışmalarla da tedavi görüyor. Uzm. Dr. Canan Kılıç, Kayseri ruh sağlığı merkezinde, psikiyatri ve şizofreni hastalarının ilaçla tedavinin yanı sıra el sanatları, resim ve müzikle  tedavi edildikleri söyledi.

KAYITLI 215 HASTA BULUNUYOR


Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi psikiyatri uzmanı Uzm. Dr. Canan Kılıç, grup terapisi, hastalara bireysel danışmanlık hizmeti, psikososyal beceri eğitimi, hastaların durumlarına göre uygun olarak resim, el sanatları, müzik gibi uğraşılarla tedavilerini düzenleme amacıyla ülke genelinde sayıları artan toplum ruh sağlığı merkezlerinin Kayseri’de 8 ay önce faaliyete geçtiğini söyledi. Kayıtlı 215 hastalarının bulunduğunu, bunların 95’inin ilaç takibi, ev ziyareti ve ayaktan muayene şeklinde rehabilitasyon yapıldığını anlatan Uzm. Dr. Canan Kılıç, bazı hastaların da merkezde tedavi aldığını anlattı.

VAİZLERDEN MANEVİ REHABİLİTASYON 

Merkezde el sanatlarıyla uğraşan hastalara hastalık ve sosyal becerilerle ilgili grup eğitimleri de verildiğini belirten Uzm Dr. Canan Kılıç, “Merkezimizde görevli 6 hemşire, hastaların ilaç takibi, ev ziyaretleri, belli aralıklarla kan tahlilleri, rehabilitasyon hizmetleri sırasında destek ve gözlemlemeleri sürdürmekte, aynı zamanda ekip liderliği yapmaktadırlar. Halk eğitim merkezlerinden gelen 2 öğretmenimiz de her gün dikiş ve el sanatları uğraşılarını yürütmektedir. Haftada bir gün müftülükten gelen uzman vaizler de manevi rehabilitasyonlarla ilgilenmektedir. Ayrıca ney öğretmeni de haftada 3 gün ney dinletisiyle müzik terapisi uygulayıp, eğitim vermektedir” dedi.

Haftada 3 gün de hastalıkla ilgili hastalara psiko eğitim verildiğini söyleyen Uzm. Dr. Canan Kılıç, şöyle devam etti:

“Psiko eğitimle kaybedilen sosyal becerileri kazanım için sosyal beceri eğitimi grup tedavisi şeklinde psikiyatrist ve psikolog tarafından verilmektedir. Hasta yakınları da hastalık ve tedavi eğitimi konusunda eğitilerek bilinçlendiriliyor. İçgörü kazanmaları için hastalıkla ilgili eğitici filmler izletilirken, ayrıca hastalara el becerileri kazandırma amacıyla birlikte pasta ve tatlılar yapılmakta, merkezin bahçesinde de mevsim şartları dahilinde küçük bir ekim alanında sebze ve çiçek yetiştiriliyor.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki Dünya Ruh Sağlığı ile ilgili temasının 'Şizofreni ile yaşamak' olduğunu belirten Uzm. Dr. Canan Kılıç, hastalığın toplumda görülme sıklığının yüzde 1 dolaylarında olduğunu, sosyal alanlardan uzak, toplumsal faaliyetlerden izole bir şekilde yaşam sürdürmek zorunda kaldıklarını belirterek, merkezde bu tür hastaları topluma kazandırdıklarını da belirtti.


 
Editör: Haber Merkezi