Kayseri'nin Yeşilhisar İlçesi'ne bağlı eskiden köy şimdi ise mahalleye dönüşen Güzelöz, özellikle Brezilyalı turistlerin yakından takip ettiği bir bölge. Brezilyalılar'ın köye ilgi göstermesinin nedeni ise onlar için büyük öneme sahip olan Aziz Jorge'nin bu köyde doğup, yaşamış olduğuna inanılıyor olunması. İnanç turizmi için bu durumu fırsata çevirmek isteyen bölge sakinleri, Brezilyalılar tarafından köyün yüksek tepesine yapılması planlanan Aziz Jorge anıtının bitmesini bekliyor.

Turizm gönüllüsü Metin Oral, Brezilyalılar’ın büyük saygı gösterdiği dini önder Aziz Jorge'nin M.S. 3'üncü Yüzyıl'da Güzelöz’de doğduğunu ve 5 yıl önce de arkeologların bu yönde ortaya attığı görüşleri doğruladıklarını söyledi. Oral, son yıllarda Brezilyalılar'ın köyü ziyaret etmeye başladıklarını belirtti.

Brezilya nüfusunun 3'te 1'inin yani yaklaşık 70 milyonunun Aziz Jorge'yi dini önderleri olarak kabul ettiğini belirten Oral, şöyle konuştu:

"Brezilyalı işkadını olan Malga Di Paula ile zaman zaman görüşüyoruz. Kendisi azizin anıtının yapılması için gerekli maddi desteği vereceğini her fırsatta dile getiriyor. Biz de anıtın kısa zamanda yapılmasını istiyoruz. Çünkü buraya turist gelecek. Tıpkı bizim Mekke'ye, Medine'ye gidip dua ettiğimiz gibi onlarda buraya gelip dua edecekler ve gidecekler. İnanç turizmi açısından çok önemli bir konu bu."

"ANITLA İLGİLİ BELEDİYELERDEN İZİN BEKLENİYOR"
Bir süre önce Kayseri ve Nevşehir Valilikleri’nin düzenlediği turizm çalıştayında konuyla ilgili sunum yaptıklarını da anlatan Oral, şöyle konuştu:

"Top artık Yeşilhisar ve Büyükşehir Belediyeleri’nde. Anıtla ilgili imar onayı bekleniyor. Onay alınırsa, anıtı Brazilyalılar yapacak. Bürokratik işlemler ağır ilerlediği için bu konuda bir yol alamadık. Eğer meseleye herkes el atarsa, sorun kısa zamanda çözülür ve anıt bölgeye yapılır. Bu konuda ilgili belediyelerden destek bekliyoruz. Turizme yönelik destekleri ve çalışmalarıyla da dikkat çeken Valimiz Orhan Düzgün'ün de desteğini bekliyoruz. Amacımız; şehrimize katkı sağlamak. Bölgeyi turizm alanında geliştirmek. Ne yazık ki yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz, ancak bir arpa boyu yol alamadık."

"ANITTA HİLAL VE AY OLACAK"
Aziz Jorge Anıtı'nın köyün en yüksek tepesine yapılacağını belirten Oral, anıtta hilal ve ay simgelerinin olacağını anlatırken, "Hilal, Müslümanlığın ve aynı zamanda Türklüğün simgesi. Ay ise Aziz Jorge'nin ruhunun orada olduğunu temsil edecek” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi