Kayseri'deki 1'inci Komando Tugayı'ndaki Kıbrıs ve İç Terör Müzesi, Mehmetçiğin Kıbrıs çıkarması ve Güneydoğu’da gösterdiği kahramanlığın bir kanıtı olarak duruyor. 300 objenin yer aldığı tugay içinde 2 bölümden oluşan müzede Kıbrıs'ta ele geçirilen Yunanistan bayrakları, sancak, silahları, Güneydoğu'da ise PKK kimlikleri, dokümanları, ağırlıklı olarak Rus malı silahları sergileniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en seçkin birliklerinin başında gelen, 1974 yılında Kıbrıs’a paraşütle inerek, hava indirme harekatını gerçekleştiren ve halen tek hava indirme yeteğini taşıyan birliğin Kıbrıs Barış Harekatı ve silahlı PKK'lılarla mücadelesinde 341 şehit ve 3 bin 906 gazisi bulunuyor. Her 2 harekattaki başarı nedeniyle 1'inci Komando Tugayı'nın sancağında üstün cesaret ve feragat madalyaları yer alıyor.

Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, müzenin tugaya gelen konuklar tarafından gezdirildiğini özellikle Kıbrıs Barış Harekatı'nın tüm izleri ve geçmişinin bu müzede bulunduğunu belirtti. Tuğgeneral Aydın, şöyle dedi:

"20 Temmuz 1974'de, tugayımızdan Erkilet Havaalanı'na intikal eden tugayımız, buradan askeri nakliye uçaklarıyla, Türk tarihinin ilk ve tek hava indirme harekatını Kıbrıs’ta icra etmiş ve Kıbrıs Barış Harekatı’nın seyrini değiştiren bu harekatla o bölgedeki muharebeye önemli katkı sağlamıştır. Müze 2 bölümden oluşuyor. Sağ tarafta Kıbrıs Barış Harekatı’na ait objelerin yer aldığı bir bölüm. Sol tarafta da, terörle mücadele harekat bölgesiyle ilgili objeler var."


KIBRIS BARIŞ HAREKATININ İLK ŞEHİDİNİN MERMİ İSABET ETMİŞ MİGFERİ
Kayseri’de Erciyes Dağı eteklerinde bulunan özel eğitilmiş Mehmetçiklerden oluşan birlikteki ibret müzesindeki 300 objenin yanı sıra şehitlerin fotoğrafları, şeref köşelerinde nemli gözlerle izleniyor. Objeler arasında, 20 Temmuz’da 4 Komando taburunun başında, uçaklarla Erkilet Havaalanı'ndan binerek, Kıbrıs’ta Gönyeli Bölgesi'ne Türk tarihinin ilk hava indirme harekatını gerçekleştirirken, atlayış sırasında , havada çelik başlıklı miğferine gelen uçaksavar mermisiyle, harekatın ilk şehidi olan Yüzbaşı Sami Akbulut’un üzerinde mermi deliği olan başlığı özel bir yer tutuyor.

PKK MİLİTANLARININ SİLAHLARI DA MÜZEDE
Müzede, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yayımlanan gazetelerin sayfaları, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Türk komandolarına yazdığı övgü dolu mektup, Yunan ordusundan ele geçirilen bayrak, sancak, flama, askeri malzeme, üniforma, silahlar, askeri doküman ve Kıbrıs haritaları da dikkat çekiyor.

Komando Müzesi'nin ikinci bölümünde ise, terörle mücadelede, iç harekatta PKK'lılardan ele geçirilen kimlikler, yabancı para, dokümanlar, özellikle Rus malı silah ve mühimmat da sergilenen malzemeler arasında yer alıyor
Editör: Haber Merkezi