Osmanlı Devleti'nde Kanuni Sultan Süleyman, 2’nci Selim ve 3’üncü Murat dönemlerinde yaşayan Mimar Sinan, o dönemde baş mimar olarak çalıştı. Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Ağırnas Mahallesi'nde doğup büyüyen Mimar Sinan, Osmanlı Devleti döneminde eşsiz eserler yaptı. Melikgazi ilçesi Mimarsinan Mahallesi'nde yaşayan taş işçileri, Anadolu Selçuklu ile Osmanlı Devleti’nden kalan eserleri restore ediyor. Taş ustaları tahrip olan türbe, çeşme ve hanları eski görünümüne kavuşturuyor.

Restorasyon sorumlusu Yusuf Sefa Akyürek, "5 yıldır Kayseri'de eski eserlerin onarım ve bakımını yapıyoruz. Kayseri çok yoğun olarak tarihi yapının bulunduğu bir kent. Bizler de bu kenti süsleyen tarihi yapıların restorasyonunu Kayserili taş ustalarıyla yapıyoruz. Taşın dokusunu, hassasiyetini bilen taş ustalarımız, Mimarsinan'ın genlerini ve aynı ruhu taşıdıkları için taşa da aynı ruhla dokunuyorlar” diye konuştu.


‘TAŞ İŞÇİLİĞİNİN SON ÇALIŞANLARIYIZ'

28 yıldır taş işçiliği yapan Cengiz Söğütlü, "Mimarsinanlılar olarak 7'den 70'e taş işçiliğimiz vardır. Eski eserlere sahip çıkıyoruz. Türkiye'nin her yerinde eski eserlerin restorasyonunda görev alırız. Atamız Mimar Sinan gibi eserleri yapmak, restore etmek bizi çok mutlu ediyor. Güzel bir duygu içindeyiz. Ancak, taş işçiliğinin son çalışanlarıyız, çünkü çırak yetişmiyor” ifadelerini kullandı. (DHA)

Editör: Haber Merkezi