Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş, tam kapanma sonrasında perişan olan esnafın durumunu gündeme getirdi. Aktaş, “ “Esnaflarımızı Perişanlık Ve Kahır Öldürecek”dedi. Aktaş şunları söyledi: “ Mart 2020 den bu tarafa 13 ay geçti. Bu süre zarfı içerisinde hafta sonları esnaflarımız iş yerlerini açmadılar. Ara ara kapalı oldukları uzun sürelerde oldu. Tüm bunlara baktığımızda esnaflarımız son 13 ayda 6 ay hiç işyerini açamadı. Geçtiğimiz aylar esnaflarımız için tam bir kayıp ve perişanlık günleri oldu. Tam her şey normale dönecek diye beklerken şimdide 17 günlük tam kapanma.

KAYSERİ’DE PERİŞANLIĞI YAŞAYAN TÜM ESNAFLARIMIZIN HALİ NE OLACAK?

Bu arada açık havada satış yapan pazarcı esnaflarımız neden kapalı onu da hiç anlayabilmiş değiliz. Kapalı bir alan olan zincir marketlerde alış veriş serbest ama açık alan olan Pazar yerlerinde yasak. Ne yapılmaya çalışılıyor? Bu kararlar nasıl alınıyor? Şimdi lütfettiler cumartesi günleri kısa bir zaman diliminde sebze ve meyve satan pazarcılarımızın açmasına izin verdiler. Cuma gününden ilk cumartesiye kadar tam 9 gün var. Geçtiğimiz Cuma günü elinde malı olan pazarcının sebze ve meyveleri kaldı mı çöp oldu çöp. Haftada bir gün açmanın hiçbir anlamı yok. Faydası da yok. Haftanın her günü tüm semt pazarlarının tam gün açılması şarttır. Korona değil ama esnaflarımızı bu perişanlık ve kahır öldürecek. Geçen 13 ay içerisinde bunalımlar ve intiharların sayısı gün geçtikçe arttı ve süreklide artıyor. Yeraltı çarşısı esnafımızın durumu ne olacak? Kapalı çarşı esnafımızın durumu ne olacak? Hunat çarşısı esnafımızın durumu ne olacak? Kazancılar esnafımızın durumu ne olacak? Hasılı Kayseri’de perişanlığı yaşayan tüm esnaflarımızın hali ne olacak?

ESNAFLARIMIZ KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL

Büyükşehir belediyesi bu süre içerisinde kiradaki iş yerlerine % 15 zam yaptı sonra lütfetti yaptığı zamdan % 50 indirim yaptı. Bunu da esnafa 2,5 milyon TL destek diye övüne övüne reklam yaptı. Kapalı olan günlerin parasını sadece öteledi. Almamayı hiç düşünmedi. Melikgazi belediyesi zam yapmadı ama oda kapalı günlerin kirasını öteledi. Melikgazi Belediyesi şu 80 parka harcadığı 40 trilyon lirayı bu süreçte esnaflarımıza destek olarak kullansaydı da. Süreç geçtikten sonra 80 günde bu parkları yapsa olmaz mıydı? Olurdu. Ama yapmadı. Maalesef düşünüyormuş gibi yapıyorlar ama esnaflarımız kimsenin umurunda değil.

DURUM İÇLER ACISI VE TABLO HER GEÇEN GÜN DAHA DA VAHİM HALE GELİYOR

İktidarın esnaflarımızın kira, vergi, elektrik, su, personel gideri ve Bağkur gibi giderlerini karşılaması gerekir. Bırakın karşılamayı bu süreç içinde bağkur primini 1144 TL ye kadar artırdı. Allah vicdan merhamet versin. Bu parayı bir esnaf nasıl ödeyecek? Bu arada ödeyemediği her gün için gecikme zammı da işliyor. Hiç olmazsa onu durdurun. 1000 TL yardım yapıyoruz dediler ama 100 kişide sadece 2 kişi alabildi diğerlerinin müracaatları reddedildi. İyi güzel ödesin de kaynak nerede diyebilirsiniz. Bakın bir sürü otoyol, köprü ve havaalanı yapıldı. Yap işlet devret modeli ile. Bir de geçiş garantisi verildi ve her yıl geçmeyen araçların parası milyarlarca dolar bu şirketlere ödeniyor. Bu süreç geçene kadar geçmeyen araçların parasını bu şirketlere değil esnafa ve vatandaşlarımıza vereceğiz diye bir karar alın olsun bitsin. Holdinglere gelince buluyorsunuz da esnafa ve vatandaşa gelince mi bulamıyorsunuz? Hasılı durum içler acısı ve tablo her geçen gün daha da vahim hale geliyor. Buradan tüm esnaflarımıza seslenmek istiyorum. Bugünler geçecek ve seçim günü gelecek. Sandığı gittiğinizde bugün sizi unutanları o gün sizde unutun. “dedi.

Editör: Haber Merkezi