Kayseri’de kooperatif mağdurlarıyla bir araya gelen CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, daha sonra TBMM’de mağdurlarla basın toplantısı düzenlemiş, konunun araştırılması için araştırma önergesi vermişti. Önergenin reddedilmesinin ardından yaşanan tartışmalar gündeme damgasını vururken, kooperatif mağdurlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından hazırlanan yasa teklifi TBMM geldi. CHP Milletvekili Çetin Arık, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda yasa teklifinin görüşülmesi sırasında söz alarak süreç hakkında bilgi verdi. Kayseri ile ilgili bir teklifin görüşülmesi sırasında iktidar ortaklarından hiçbir milletvekilinin toplantıya katılmamasını eleştiren Arık, “Kayseri’de kooperatif mağdurlarıyla ilgili bir yasa teklifi Komisyonda görüşülüyor ama ilimin iktidar milletvekillerinden bir kişinin bile burada olmamasını Kayseri kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Burada Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na ben Kayseri’deki kooperatif mağdurları adına teşekkür ediyorum. Çünkü bugün, bu yasa, bu Komisyonda görüşülüyorsa mimarı Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. ‘Nasıl?’ diyeceksiniz. Kayseri’de kooperatif mağdurlarıyla bir araya geldi, akabinde bununla ilgili Mecliste basın açıklaması yapılması ve araştırma önergesi hazırlanmasını talimatını verdi. Araştırma önergesini hazırladık, MHP’nin ve AK Parti’nin oylarıyla reddedildi ama bugün görülüyor ki bir mağduriyet var” dedi.

Süreç hakkında bilgi veren Arık, kooperatif mağdurları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya gelmesinin ardından sürecin değiştiğini ifade eden Arık, “Niçin sadece Kayseri özelinde? Kooperatif mağdurları buraya geldiğinde -Meclis araştırma önergesi görüşülürken onlar da buradaydı ve izlediler - şunu söylediler, “AK Parti’nin grup toplantısı var. Bizi Cumhurbaşkanıyla görüştürün, bizim bu sorunumuzun çözülmesi lazım. Biz mağduruz, dar gelirli insanlarız ve - kooperatif le ilgili- satın aldığımız evleri bir kez daha bize satmak istiyorlar.’ ‘Peki, ben AK Parti milletvekili değilim, nasıl olacak? İktidarın milletvekillerine söyleyin.’ dediğimde‘Biz onlara ulaşamadık.’ diye yanıt verdiler. Bunun üzerine Cumhurbaşkanının korumalarından rica ettik. 3 kişi Sayın Cumhurbaşkanıyla görüştü ve akabinde Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Mehmet Özhaseki’yi ve Sayın Mustafa Elitaş’ı çağırarak ‘Kayseri’de neler oluyor? Kayseri’de ki bu sorunu çözün. ‘ deyince bugün burada görüşülüyor. Eğer bir kişi şunu söyleseydi: ‘Türkiye’de neler oluyor?’ Türkiye’de ki bu kooperatif sorunu çözülmemiş olsaydı sadece Kayseri olmayacaktı. Gerçekten teşekkür ediyorum yani Kayseri adına, Kayseri’de mağduriyet yaşayan kooperatif mağdurları adına teşekkür ediyorum” dedi.

Düzenlemeyle ilgili kooperatif mağdurlarının isteklerini de gündeme getiren Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bir kişi bir kooperatife üye olduğu zaman kooperatif kendisini feshetmediği sürece o kişi ömür boyu o kooperatif in üyesi sayılıyor. Bakınız, 2003’te kurulanbir kooperatif 2010 yılında kesin hesabını çıkarmış “Şu kadar borcunuzu öderseniz sizin tapunuzu vereceğiz ve sizinle yolumuzu kesiyoruz.” demiş; karşılıklı anlaşmışlar yani kooperatif yöneticisi ‘Borcun yok. ‘ demiş, diğeri ‘Borcumu ödedim.’ demiş. Ve yine, üye, noter huzuruyla kooperatif yönetimine demiş ki: ‘Ben üyelikten çıkıyorum; bütün görevlerimi yaptım, paramı ödedim.” Ama aradan on bir yıl geçiyor, bakın, 2021 yılında tam 222 bin lira borç çıkartılıyor;‘Sen gene bu kooperatifin üyesisin, bu borcu ödeyeceksin.’‘Ama ben tapumu aldım.’ Bunların içinde şehit aileleri var; evini üçüncü kişilere devretmiş, kooperatif üyesi olduğu için bu kadar borç çıkıyor. Yani bu borç on yıl sonra bir daha karşılarına çıkabiliyor, kooperatif feshedilmedikçe kooperatif üyeliği bitmiyor.

Sayın Başkan, burada yapılması gereken şu: Eğer bir kooperatif kesin hesabını çıkardıysa, kişinin de tapusunu verdiyse artık orayla işini bitirmeli yani on yıl sonra, yirmi yıl sonra “Senin borcun var arkadaş. ” diye tekrar karşısına çıkmamalı; işte, mağduriyet bu. Bu, Türkiye’nin sorunu aslında, bu bir memleket meselesi yani sadece Kayseri’de olan bir sorun değil, Türkiye ’de olan bir sorun. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Elitaş ve Sayın Özhaseki’ye “Kayseri’deki bu sorunu çözün. ” dediği için “Kayseri” ibaresi yer alıyor. Aslında, iş in özüne baktığımız zaman, öz, kooperatiflerin hepsini kapsıyor. Yine, buradaki getirdiğimiz düzenlemenin (a ) ben dinde diyorsunuz ki… “Etap” ifadesi blok olarak değiştirilmeli ve eğer tapusunu alıyorsa bunun üyeliği feshedilmeli ve böylece mağduriyet giderilmeli diye düşünüyorum”dedi.

Editör: Haber Merkezi