Doğal gaz ve elektriğe gelen zam ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşen toplantıda konuşan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Son iki yılda Avrupa’da elektrik ve doğal gaza en fazla zam yapan ülke olduk. Bir taraftan doğal gazda sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yüzde 148, elektriğe son üç buçuk yılda yüzde 122, akaryakıta her gün zam yaparken diğer taraftan bu kanun teklifini çözüm olarak getirmek AKP’nin saçma politikalarından bir tanesidir. AKP, her alanda olduğu gibi, sanayi ve ticaret alanında da başarısız olmuştur. AKP, Türkiye’yi kur şoklarının yaşandığı, sanayicinin önünü göremediği, yabancı yatırımcıların kaçtığı bir ülke hâline gelmiştir” diye konuştu.

‘ÜLKEMİZDE İHRACAT ARTTIKÇA HAMMADDE İHTİYACI DA ARTACAKTIR’

Tedarik zincirinde yaşanan sorunları da meclis gündemine taşıyan Ataş, “Pandemiyle birlikte dünyada tedarik zinciri ciddi bir kopma yaşamıştır. Küresel tedarik zincirinde yaşanan bu kopmalar, ülkemizi de etkilemiştir. Özelikle konteyner konusunda yaşanan sıkıntılar navlun fiyatlarını artırmıştır. Asya, ABD ve Afrika kıtasına taşıma fiyatlarının 2 bin dolarlardan 15 bin dolara çıkması ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. İhracat yapacak ülke ekonomisine ciddi katkı sunan üreticiler, sattığı ürünü gönderemediği için tahsilat yapamamaktadır. Bu durumda depo fiyatları ve kara yolu fiyatlarına yansımaktadır. Ham maddenin üzerine, navlundaki fiyat artışı üreticileri zor durumda bırakmaktadır. İhracatın artması, cari açığın kapanması konusunda önemlidir ancak sadece ihracatın cari açığı kapatmasına imkân yoktur çünkü sanayimiz ham maddeyi ithal etmektedir. Ülkemizde, ihracat arttıkça ham madde ihtiyacı da artacaktır. Buna bağlı olarak ithal mala talep de artmaktadır yani ithalat rakamları da yükselecektir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ, AR-GE'YE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILMALI

İhracatçıların, KOBİ’lerin, üreticilerin ve sanayicilerin çözülmeyi bekleyen pek çok sorunu bulunduğunu söyleyen Ataş, “AKP ‘İhracatta rekorlar kırdık’ diye övünse de Onuncu Kalkınma Planı’nda 500 milyar dolar hedeflenen ihracat On birinci Kalkınma Planı’nda 242 milyar dolara son orta vadeli planda ise 226,6 milyar dolara düşürüldü. 2020 yılında, ihracat 169,5 milyar dolarda kaldı. Bu yıl Ocak- Eylül döneminde ihracat ise sadece 161 milyar dolardır yani AKP, bu kafayla giderse hedefinin yanına bile yaklaşamayacaktır. Kilogram bazında ihracatımızın değeri düşmektedir. İhraç ettiğimiz malların kilosu, ortalama 1,1-1,3 dolar bazında seyretmektedir yani ihraç mallarımızın katma değerleri düşüktür. Bu nedenle, bizim başarmamız gereken, ihracatın kilo bazında karşılığını artırmak yani katma değeri yüksek üretim yapmaktır. Bunun için üreticiler desteklenmeli, öncelikle AR-GE’ye yönelik çalışmalar yapılmalıdır” dedi

Editör: Haber Merkezi