Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, ithal ayçiçeğinin vergisinin düşürülmesine tepki gösterdi. Yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidarın Türk çiftçisini zora düşürüp başka ülkelerinin çiftçisini kalkındırdığını ifade eden Arık, “Yerli ve milli olduğunu söyleyenler, attıkları her adımla, yaptıkları her uygulamayla yerli ve milli olan ne varsa düşman olduklarını kanıtlıyorlar” diye konuştu. Arık, Fransa tarımına katkı sağladığı için Fransa Şövalye Nişanı alan AKP’li önceki dönem Tarım Bakanı Mehdi Eker gibi Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de yabancı ülkelerden ödül almaya aday olduğunu söyledi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AKP iktidarının yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle Türkiye’nin ithalat cennetine döndüğünü ifade etti. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi gereği Milli Gelirin yüzde 1’i oranında tarıma destek verilmesi gerektiğini belirten Arık, “AK Parti bu kanunu yanlış yorumluyor. Söz konusu kanun Milli Gelirin yüzde 1’inin Türk üreticisinin desteklenmesini öngörüyor ama iktidar partisi bugüne kadar bu desteği Alman, Rus, Fransız, Ukraynalı buğday üreticisine, Arjantin ve Brezilyalı mısır üreticisine, Vietnam ve Tayland’lı çeltik ve pirinç üreticisine, Mısır ve Çinli fasulye üreticisine, Kanadalı nohut ve yeşil mercimek üreticisine Ukraynalı bezelye üreticisine verdi. Yani dünyanın dört bir yanındaki çiftçi desteklenirken kendi üreticimiz köstek gördü. Toprak Mahsulleri Ofisi 390 bin ton ekmeklik ve 110 bin ton makarnalık buğday, 60 bin top arpa için uluslararası ihale açtı. Türkiye buğday ve arpa almak için ihale açıyor. Çünkü son beş yılda buğday ve arpa ekim alanları yüzde 35 daraldı. Türk çiftçisi üretimden uzaklaştı. Görülen o ki Fransa tarımına sağladığı katkı için Fransa Şövalye Nişanı alan AKP’li önceki dönem Tarım Bakanlarından Mehdi Eker gibi Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de yabancı ülkelerden ödül almaya aday…” diye konuştu.

Son olarak ithal ayçiçeğinde gümrük vergisinin düşürüldüğünü belirten Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yerli ve milli olduğunu söyleyenler, attıkları her adımla, yaptıkları her uygulamayla yerli ve milli olan ne varsa düşman olduklarını kanıtlıyorlar. Kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan ülkemizi üretemez hale getiren, samanı dahi ithal eden bir ülke konumuna getirenler yanlışlardan ders almadıklarını görüyoruz. Tomarzalı hemşerilerimin kabak çekirdeği ile yardım çığlığını duymayanlar Çinli üreticilerin yardımına koşuyor. Tekrar ediyorum, yerli ve milli olduğunu iddia eden bu iktidar yerli ve milli olan ne varsa hepsine düşman. Söylemleri farklı olsa da eylemleriyle bu düşmanlığı tekrar tekrar gösteriyorlar”.

Editör: Haber Merkezi