11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı günlerinin kaleme alındığı "Araf'ta 7 yıl" kitabı okuyucuyla buluştu. Eski Cumhurbaşkanı Gül’ün, Mavi Marmara Gemisi’nin İsrail’e gidişine, “savaş çıkaracak” diye karşı çıktığı ve görüşlerini AKP yönetimine ilettiği öne sürülen kitapta, kulağıyla ilgili sağlık sorunları yaşayan Gül’e, bazı AKP’lilerin “sağır” yakıştırmasında bulunduğu, Gül’ün de bu isimleri not ettiği belirtiliyor.

Gazeteci Emre Soncan’ın “Araf’ta 7 yıl” adlı kitabında, cumhurbaşkanlığı süresince Gül’ün, Erdoğan ve AKP’lilerle yaşadıkları ve bugüne kadar bilinmeyen önemli çatışmalar anlatılıyor. Gül’ün en yakınındaki isimlerle görüşülerek yapılan derlemede çarpıcı bilgiler var.

Kitaba göre Gül, aslında Mavi Marmara gemisinin İsrail’e gitmesine sıcak bakmadı. Eylemin bu şekilde yapılmasını doğru bulmuyordu. Yaşanacaklar noktasında tahminleri vardı. Türkiye ve İsrail’in sürüklenmek istendiğini düşünüyordu. Tedirgindi. En yakınındaki isimlere, “Mavi Marmara savaş çıkaracak” sözünü dile getiren Gül, İsrail’in gemiye yaptığı baskın neticesinde Türk vatandaşlarının öldürülmesinin ardından, hem hükümeti zor durumda bırakmamak, hem de İsrail’in yanlışlarını dünyaya duyurmak için dönemin Başbakanı Erdoğan’ı destekledi.

GÜL, ERDOĞAN’I “SAMİMİYETSİZ” BULMUŞ

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, örgüt yöneticisi olmak ve darbe teşebbüsünde bulunmak suçlamasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Başbuğ’un tutuklanmasına Erdoğan sert tepki gösterdi ve eski Genelkurmay Başkanı’nın tutuksuz yargılanması gerektiğini savundu.
Gül de benzer düşüncedeydi. Kameralar önünde Erdoğan’a destek çıkan Gül, aslında Erdoğan’ın ne düşündüğünü biliyordu. Erdoğan’ın Başbuğ’un tutuklanması gerektiğine dair kapalı kapılar arkasında sarf ettiği cümlelerden haberdar olan Gül, yakın çevresine “Başbakan’ın bu tavrını samimiyetsiz bulduğunu” söylüyordu.

“SAĞIR” DİYENLERİ NOT ETTİ
Gül’ün kulağındaki sorun devam ediyordu. Fakat ameliyat olmaya bir türlü razı olmuyordu. En sonunda İngiltere’de meslek hayatınba devam eden ve alanında otorite sayılan Pakistan doğumlu Müslüman bir doktor olan Shkeel Saeed’e ulaşıldı. Doktor birkaç kez Ankara’ya geldi ve Gül’ü muayene etti.
Son tetkikte ise şu çarpıcı cümleyi kurdu. “Bu ameliyatı olmazsanız duyma yetinizin tamamını kaybedebilirsiniz.” Bu kesin ifade, Gül çiftini ikna etmek için yeterli oldu. Gül, 6 Temmuz Cumartesi günü sabah saat 04.30 sularında hastaneye getirildi. Önce sabah namazını kıldı. Ardından, belki de siyasi geleceğini derinden etkileyecek ameliyat için bıçak altına yattı. Çünkü Ankara’da çeşitli mahfillerde Gül’ün sağlık sorunları nedeniyle siyasete devam edemeyeceği yüksek sesle dillendirilmeye başlanmıştı.
Hatta AKP içinden bazı isimler, Gül’ün arkasından “sağır” yakıştırmalarında bulunuyor, Cumhurbaşkanı da bu isimleri not ediyordu. Ameliyat çok başarılı geçti Gül’ün sol kulağına “koklear implant” yerleştirildi.

Hayrünnisa Hanım ve Bayan Özel:
2012’deki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda, Genelkurmay Başkanı NECDET Özel ve komutanlar Çankaya’da resepsiyona katıldı ve Hayrünnisa Hanım’ın elini sıktı. Böylece çağ dışı bir uygulama tarihe karışmış oldu.
Resepsiyonun ardından, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in eşi Kamuran Özel, Hayrünnisa Hanım’ı arayarak misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Hayrünnisa Hanım ise “5 yıldır niye katılmıyordunuz” diye hafif yollu bir sitemde bulundu. Kamuran Hanım’ın cevabı ise şöyle oldu: “ Biliyorsunuz efendim o dönem bizimle ilgili değil.”

Kitapta, Gül’ün Tarabya Köşkü’nün penceresine perde takarken görüntülenme öyküsü de “Cumhurbaşkanı Gül, bir gün Tarabya Köşkü’nde hizmetlileri perde takarken görür. Fakat Köşk’teki hizmetli boyunun kısa olması nedeniyle perdeleri takmakta zorlanıyordur. Gül, merdivene çıkarak hizmetlilerin şaşkın bakışları arasında perdeleri kendisi takar” diye anlatıldı.

HABER:FATMA ÖZTÜRK-ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi