SANAYİLEŞMENİN ÖNCÜLÜNÜGÜ YAPMIŞTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sümerbank; pamuklu sektöründe 20, yünlü ve halı sektöründe 10, deri ve kundura sektöründe 4, kimya sektöründe 6, toprak ve seramik sektöründe 6, ticaret sektöründe 4, araştırma ve geliştirmede 1, çimento sektöründe 1, kağıt sektöründe 3 ve demir-çelik sektöründe 1 işletme olmak üzere toplam 56 işletme ve bankacılık sektöründe 49 banka şubesiyle hizmet veren bankacılık birimi ile Türkiye’de özel kesimin gerek sermaye gerekse teknik bilgi ve beceriden yoksun olduğu dönemlerde Devletin tüm yükünü omuzlamış ve Türkiye’de sanayileşmenin öncülüğünü yapmıştır” hatırlatmasında bulundu.

SÜMERBANK İKEN SÜMERHOLDİNG OLDU

2003 yılı ve 2013 sonu itibariyle 11 işletme satılarak, 10 işletme devredilerek, 1 işletme kapatılmak suretiyle toplam 21 işletme, 16 mağaza, 11 bölge müdürlüğü, 14 iştirak, 304 bayi, 7 adet tedarik dağıtım ve depo müdürlüğü, 7 adet bölge şefliğinin özelleştirildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sümerbank adının önce Sümerbank Holding A.Ş. ve sonra Sümer Holding A.Ş. olarak değiştirildiğini hatırlattı.

SÜMERBANK’A BAĞLI 15 ORTAKLIK VE 390 MAĞAZA DA ÖZELLEŞTİRİLDİ

Holding’in özelleştirme kapsamına alındığı tarihten bugüne kadar; 15 bağlı ortaklık ve şirket, 47 işletme, 45 iştirak hissesi, 1 marka, 3 tesis, 6 yarım kalmış tesis ve 390 mağazanın özelleştirildiğini ifade eden Gürer, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığının muhtelif olurları ile özelleştirme programındaki kuruluşlardan; KÖYTEKS-Köyteks Yatırım Holding A.Ş.,AKSANTAŞ-Akdeniz Sanayi ve Ticaret İşletmeleri A.Ş., Türkiye Yapağı Tiftik A.Ş., TZDAŞ-Türkiye Zirai Donatım A.Ş., TÜMOSAN-Türk Motor Sanayi A.Ş., TURBAN-Turizm A.Ş., TÜGSAŞ-Türkiye Gübre Sanayi A.Ş., SEKA-Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş, TDÇİ-Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş., SÜMERHALI-Sümer Halıcılık ve El Sanatları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve TTA Gayrimenkul A.Ş. gibi şirketler Holding ile birleştirilmek suretiyle tüzel kişilikleri sona erdirilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

ARAŞTIRILMALI!

TBMM’den geçen torba yasalarla farklı kanunlar yeni kanunların içine nasıl ekleniyorsa özelleştirme sürecinde de Sümer Holding’in bünyesine çok sayıda kamu malı ve kuruluşun eklenerek farklı farklı devlet kurumlarının özelleştirmelerinin sağlandığını söyleyen Gürer, Sümer Holding üzerinden sağlanan tüm özelleştirmeler ile mevcut durumun ele alınarak araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme sonrası durum ve özelleştirme ile amaçlanan faydanın gerçekleşip gerçekleşmediğini ayrıca buradan sağlanan kaynakların nerelerde, nasıl kullanıldığı ve kamu varlıkları nasıl eritildiğinin bu araştırma ile gözlemlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Gürer, “Yaptık oldu anlayışı yerine yapılan ile kamu ne sağladı ya da ne kaybetti, bu görülmeli ve varsa uğratılan zararlar da kamuoyu gündemine gelmelidir” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi