Yeniden Refah Partisi Develi İlçe Başkanı Mahmut Kılınç; “Ülkemizin en önemli sektörlerinden biriside tarım ve hayvancılıktır, merhum Necmettin Erbakan bir sohbetinde, Hollanda'nın ineğinin ürettiği kadar süt üretmezsen öyle ordulara gerek yok elin oğlu gelir peynirle ekonomini çökertir demişti, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan bey ise tarım bir beka meselesidir açıklamasında bulunmuştu, bugün gelinen noktada merhum Necmettin Erbakan'ın yıllar önceki sözleri ve genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan beyin aylar önce açıklamasını ne kadar doğru tesbit olduğu gün gibi aşikar oldu. Savunma sanayii ne kadar önemliyse tarım hayvancılık üretim ve istihdam da o kadar önemlidir. Ülkemizde üreten çiftçi sayısı gün geçtikçe düşmeye devam ediyor. Yediğimiz ekmekten tutun soframıza gelen çoğu yiyeceğin üretimini yapan çiftçilerimiz son zamanlarda gübre, yem, ve mazot zamlarından sonra artık üretememeye başlıyor.

“ÇOĞU ÇİFTÇİ TARLASINI GÜBRESİZ EKERKEN, GÜBRELİ EKEN DE 1 TORBA YERİNE YARIM TORBA KULLANIYOR”

Çaylıca mahallemizi ziyaret ettiğimiz esnada Çiftçi kardeşlerimiz ile sohbet etme imkanımız oldu, kendilerinin çektikleri sıkıntıları dinledik. Kardeşlerimizin söylediklerine göre; önceden 2.700 tl’ye a kalite aldıkları gübreyi şimdi 6 bin tl’ye alamıyorlar. Çoğu çiftçi tarlasını gübresiz ekerken, gübreli eken de 1 torba yerine yarım torba kullanıyor. Bu olaylar ise soframıza gelen ekmekten tutun her şeyin pahalanmasına sebep oluyor.

“ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKILMAZSA ÖNÜMÜZDE Kİ YILLARDA ARTIK ÜRETEN ÇİFTÇİ BULAMAYACAĞIZ”

2021 yılının verilerine göre son 10 yılda %53 düşen üreten çiftçi sayısı şuan da 530 bin civarında. Çiftçilerimize sahip çıkmazsak, yerli üretime sahip çıkmazsak gelen zamların önünü kesemeyiz. Daha da kötüsü Çiftçimize sahip çıkılmazsa önümüzde ki yıllarda artık üreten çiftçi bulamayacağız. Onun için yetkililerden biran önce üretim yapan çiftçi kardeşlerimizin sesini duymasını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“GELEN GIDA ZAMLARI HERKESİ ETKİLİYOR”

Çiftçi vatandaşlar; “Önceden 2.700 tl’ye yüksek kalite gübre alıyorduk şimdi her şeye zam geldi, şuan 6.100 tl’ye en dandik gübreyi alıyoruz. Artık biz parayı geçtik gübreyi bulup alamıyoruz da. Kooperatifin verdiği 20 bin tl limit gübresine ilacına yetiyordu, şimdi yetmiyor. Otomatik olarak hiçbir kaparo göstermeden senin bir imzan ile 100 bin tl’ye çıkarıyor neden? Çünkü artık yetmiyor. 2 Ton gübre alsan 6 bin’den 12 bin tl yapıyor, 2 ton gübre de zaten yetmiyor. Biz bilemiyoruz artık yani hiç iyi durumda değiliz. Çiftçiler fiyatlar pahalandığı için buğdayları hep gübresiz ekti, örnek veriyorum 2.500’den 100 çinik alıyorsan 50 çinike düşüyor. Bu şekilde de ne oluyor? Yediğimiz ekmek pahalanıyor, 10 lira bile olabilir bu gidişle. Bunun önlemini almak gerekiyor. Bu sene zaten çoğu çiftçi gübresiz ekti, gübreli eken çiftçi de 1 dekara 1 torba atıyorsa yarım torba attı, emin olun önümüzde ki sene çoğu çiftçi ekemeyecek. Gelen gıda zamları herkesi etkiliyor Şehirde yaşayanı İlçede yaşayanı, ama köylünün üstüne gübre zammı, yem zammı, mazot zammı çok daha büyük bir şekilde biniyor.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi