“Muhtarlar PTT’nin Dağıtım Memuru Değil”diyen Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş, muhtarlarımıza tebligat başı 5 TL ödeme yapılmasını istedi. Aktaş şunları söyledi: “ Melikgazi teşkilatı olarak sık sık muhtarlarımızı ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde her muhtarımızın masalarının üzerini yanlarındaki dolapları posta görevlisinin bıraktığı tebligat evrakları ile dolu olduğunu görüyoruz. Muhtarlarımızın belki de en başta gelen sorunu tebligat evrakları. 7201 sayılı Tebligat kanunun 21. maddesine istinaden bu belgeler muhtarlara bırakılıyor ancak aynı maddede zabıta amirine ve zabıta memuruna da bırakılır diyor. Ayrıca teslim etmeye gidildiğinde komşusuna, kapıcıya veya yöneticiye bilgi verilir deniliyor. Sorunla ilgili olarak muhtarlarımızın şikayetleri şu şekilde; Gündüz akşama kadar çalışıp akşam evine dönen vatandaş benim tebligatım varmış onu alacağım diyor ve çoğu zaman evrakı vermek için geç saatlerde muhtarlığı açmak durumunda kalıyoruz. Hatta hafta sonları bile açıyoruz. Vatandaşa trafik cezası geliyor, duruşma evrakı geliyor veya icra evrakı geliyor. Vatandaşa ulaşmayınca yada haberi olmazsa tüm hakaretleri biz işitiyoruz. Biz seçimde mahallenin sorunları ile ilgilenmek için vatandaştan oy istedik. Posta görevlisi gibi çalışmak için değil.

Dağıtım işini gerçekleştiren kurum bu tebligatların her birini 19 TL den acele olursa 38 TL’den teslimat yapıyor. Şehrimizde özel kargo şirketleri ile anlaşma yapılsa bir çok firma 5 TL ile 10 TL arasında anlaşma yapıyor ve özel kargo şirketleri teslimat yapıyor. Hem bu kadar para alıp hemde yükü muhtarlara yıkmak doğru bir uygulama değil. Diğer taraftan muhtarlarımızın muhtarlık binalarının ısınma, elektrik, su, internet ve temizlik vs giderleri muhtarlarımız tarafından karşılanıyor. Çoğu muhtarımız mühür parası almıyor. Muhtarlarımız bu giderlerinin belediye tarafından karşılanmasını talep ediyorlar. 5393 sayılı kanunun 9. Maddesinin son fıkrasında belediyelere bu yetki verilmiş eğer isterlerse belediyeler bunu karşılayabilirler. Ama yapmıyorlar. Kayseri’de bazı muhtarlarımız kaymakamlığa, Melikgazi belediyesine ve Büyükşehir belediyesine bu konuda yazılı talepte bulunulmuş ancak kaymakamlık ve Melikgazi belediyesi aynı kanuna dayanarak ayni ve nakdi yardımlarla bunu karşılayın diye cevap vermiş. Büyükşehir belediyesi ise hiç cevap vermemiş. Bırakın mühür parası almayı biz birçok kere şahit olduk ki bazı muhtarlarımız yardıma gelen vatandaşlara kendi ceplerinden yardımcı oluyorlar. Nasıl seçimle gelen belediyelerin bir bütçesi var ise. Seçimle gelen muhtarlarımızın da az çok bir bütçeleri olmalıdır. Zaten fazla bir şeyde talep etmiyorlar.

Sonuç olarak önerimiz;

  1. Tebligat işinin e devlet üzerinden yapılması sağlansın.
  2. Şehrin belli noktalarına PTT şubeleri yaygınlaştırılsın vatandaş tebligatını o şubeden gitsin teslim alınsın.
  3. Yada muhtarlarımıza tebligat başı 5 TL ödeme yapılsın.

Böylelikle muhtarlarımıza bir bütçe temin edilmiş olur. Muhtarlarımızda maaşlı birini çalıştırarak bu yükten kurtulmuş ve asıl görevleri olan mahalle sorunlarına daha rahat odaklanma imkanı bulmuş olurlar. Muhtarlarımız mahallelerinin seçilmiş birer belediye başkanları gibidirler. PTT’nin posta dağıtım memuru değil.”dedi.

Editör: Haber Merkezi