Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı bütçesi kabul edildi. İl ve ilçe bütçelerini reddeden CHP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Özgür Özer, "Bütçeyi ve performans kitapçığını reddettik. Yetersiz bulduğumuz yerler çoktu. Bu konulardan bazılarını ben tekrar izah etmek istiyorum. Fen işlerinin geçen yılki işlerinin geçen yılki bütçesi 140 milyon lira iken bu yıl 118 milyon liraya inmiş. Kayseri’de fen işleri yapacak iş mi bulamamış, ödenek mi bulamamış bunu hep beraber sorduk. Cevap alamadık. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına geçen sene 10 milyon lira gibi bir rakam ayrılmışken bu yıl 13 milyon 600 bin lira ayrılmış. Artış var ama bu artışlar yetmez. 50-100 milyon liralar seviyesine acilen çıkarılması lazım" dedi.

HİZMETLERE AYRILAN ÖDENEKLER YETERLİ DEĞİL

Hizmetlere ayrılan ödenekleri yeterli bulmayan Özer, "Kırsal Hizmetler geçen yıl 100 milyon lira idi. Bu yıl, 110 milyon lira oldu. Bunu da yetersiz buluyoruz çünkü enflasyon farkları var. Yüzde 50'ye yakın enflasyonun olduğu bir ülkede bu paralarla hiçbir iş yapamazsınız. Kültürel ve Sosyal işler için 9 milyon lira ayrılmışken geçen yıl bunun rakamı azaltılmış 8 milyon 80 bin liraya inmiş. Daha da bundan azaltılma yapılmış. Ulaşım hizmetleri de geçen yıl 40 milyon lira ayrılmışken, bu yıl 130 milyon liraya indirilmiş. Burada da Kayseri’nin bütün ulaşım sorunu çözülmüş mü de indirilmiş diye bir sorumuz oldu. Tabi ki bir cevap alamadık. Bunlar dışında bu yıl yaklaşık 170 milyon lira gibi borçlanma bütçesi var. Bunlar tahmini bütçeler. Yaklaşık 44 milyon lira gibi bir rakam bu yıl faiz ödemesi planlanıyor. Belediye şirketleri bundan hariç. Hizmetlere ayrılan ödenekler yeterli değil" şeklinde konuştu.

DESTEKLENME PROJELERİNİ YETERSİZ BULUYORUZ

İl ve ilçelerin sorunlarını ve desteklenme projelerini ele alarak konuşmasına devam eden Özer, "Belediyemizin bütçesinin mezarlık yapımı hava kirliliği tarımsal verimliliğin arttırılması gibi hayvansal kalkınma desteklenme projesi gibi konularda yine yetersiz buluyoruz. Kütüphanenin ziyaretçi sayısında ciddi bir artış görüyoruz. Bunun daha da desteklenmesi hatta mümkünse 24 saat açık il ve ilçe içerisinde kütüphanelerin kesinlikle olması gerekiyor. Kent ekmek sayılarının arttırılması gerekiyor. Kartal bulvarı, Talas Bulvarı, İpek Saray Kavşağı gibi adlandıracağımız kavşaklarla ciddi ulaşım ve trafik sorunları var. Bunların bir an önce çözümlenmesini rica ediyoruz. Artan hava kirliliğine karşı belediyenin bakanlık yetkilileriyle görüşüp bu sorun kaldırılmalıdır. Hobi bahçelerinin acilen sayılarının arttırılması lazım. Çünkü orası bir rehabilitasyon merkezi gibi stresi olan insanlar oraya gidiyorlar. Demek ki çok talep var ki 10 bin civarında zannediyorum başvuru olacak" diye konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi