AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki; TV Kayseri, TV 1, Kent Türk TV, Elif TV, Kanal 38, Kay TV ve Erciyes TV ortak yayınında Doğan Havur’un moderatörlüğünde basın mensupları Hafize Dörtler, Şeyda Aşatır, Deniz Çağan ve Sami Dayangaç ile gündemi değerlendirdi.

“FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İsrail’in Kudüs’e yapmış olduğu saldırılar hakkında konuşan Özhaseki, “Ramazan’ın sonuna yaklaşmış olduğumuz şu günlerde Filistin halkına, Mescid-i Aksa çevresindeki Müslüman halkına büyük bir zulüm var. Bu hepimiz için bir iç yarası. Bu zulüm yıllardır sürüyor. Daha önce Osmanlı toprakları olduğu dönemlerde orada huzur ve barış olmuş. Bütün semavi dinleri orada rahatça yaşamışlar. Osmanlı’nın zayıfladığı dönemde de orada Yahudilerin önce işgali sonra alan genişletmeleri şimdi de Kudüs’ü başkent yapma gibi bir hayalleri var. Onlar zulümde, kötülükte sınır tanımıyorlar. Sırtlarını yasladıkları ABD, lobiler var. Ama şöyle bir söz vardır: “Zulüm ile abad olunmaz”. Dikkat edin Türkiye ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan başka kimseden ses çıkmıyor. İnşallah Rabbim oradaki zulmü bir an önce dindirir. Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Arap ülkeleri ve modern dünya gözlerini kapasa da Kudüs, kaderine terk edilmeyecektir.” dedi.

Özhaseki, Çin’in Doğu Türkistan zulmü hakkında, “Orada da çok büyük zulümler yapılıyor. Biz dünya her yerine yetişmeye çalışıyoruz. Hepsine ses soluk oluyoruz. Nerede bir zulüm varsa karşısında olmak, mazlumların yanında olmak durumundayız.” İfadelerini kullandı.

“DAHA BİR TANESİNE ‘İYİ OLUR’ DEDİKLERİNİ DUYMADIK”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kanal İstanbul hakkındaki tehditvari çıkışının sorulması üzerine Özhaseki, “50’li yıllardan itibaren CHP’nin karşı çıktığı projeler diye bir çalışma yaptım geçenlerde. Türkiye’nin övünç kaynağı olan projelerden neredeyse tamamına itiraz etmişler. Keban Barajı’na, Boğaz Köprüsü’ne, raylı sisteme…. Ne olur bir kez ‘evet’ deyin. Daha bir tanesine‘iyi olur’ dediklerini duymadık. Eleştirilerinde ‘depreme sebep olur’ diyorlar. Fay hatları belli, nerede kırılacağı belli. Yerin kilometrelerce altındaki bir fayı, bu kanal için açılan çukurlar etkileyebilir mi? ‘Su kaynaklarımızı yok eder’ diyorlar. Hayır, orada yeni barajlar yapılıyor. Tüm dünyada Türkiye’ye gıpta ile bakılacak bir kanala siz ‘hayır bunu yapmayacaksınız’ diyorsunuz ve bilimsel bir argüman da sunmadan. Türkiye’ye yapılacak yatırımların bu şekilde önüne geçmeye çalışmak hoş değil. CHP Genel Başkanının Türkiye’yi sürekli yurtdışına şikayet etmesi, yerli ve milli bir duruş sergilememesi bizim içimizde bir acı oluyor doğrusu.” diye konuştu.

“UYGULAMADA YAŞANAN BİRÇOK SORUNU ÇÖZECEK”

Yerel Yönetimler Yasa Taslağı hakkındaki soru üzerine, “Yerel Yönetimler tüm Türkiye’de güç kazanan yönetim tarzları var. Avrupa’da Belediyeler çok daha güçlüler. Dünyada böyle bir durum varken; merkezi idareyi daha da güçlendiren bir yapı kurmak söz konusu olamaz. Biz, yerel yönetimleri güçlendirmek istiyoruz. Hatta AK Parti döneminde yerel yönetimlere çok fazla yetki verildi. Birtakım ihtiyaçlar var. Biz bunlara yedi başlık halinde çalıştık. Kiminle Büyükşehir-ilçe belediyeleri ikilemindeki kavgaları giderecek birtakım yetki yasaları, kiminde imardaki bazı düzenlemeler, kiminde öz gelirleri arttıracak birtakım düzenlemeler gibi yedi ayrı başlık halinde çalıştık. Bunları kendi içimizde ve ittifak ortağımız ile netleştirmemiz icap ediyor. Sonra karşı partilere açıp birlik içerisinde bu işi sürdürmemiz gerekiyor. Keşke mümkün olsa da biz bunu bütün partilerin oy birliğiyle çıkarabilsek. Ancak bu işe bizim gibi genel açıdan bakan partiler olması lazım. Her bir aşamada ‘bizim önümüz kesiliyor, elimizdeki yetkiler alınıyor’ gibi ağlayan bir parti var karşıda. Biz bu ağlar tavırları karşısında getireceğimiz objektif yasalara evet demelerini hayal bile edemiyoruz maalesef.” dedi.

“BELEDİYELERİN GELİR DAĞILIMINDA BİR ADALETSİZLİK VAR”

Yeni Yerel Yönetimler Yasası ile belediyelerin gelir dağılımındaki adaletsizliğin de düzeltilmesinin amaçlandığını belirten Özhaseki, “Ben bunun mücadelesini 15 yıldır veriyorum. İstanbul ve Ankara Belediyeleri AK Parti’deyken de isyan ede ede söyledim. Kocaeli, İstanbul Belediyeleri’nin kişi başına almış oldukları pay neredeyse 1.500 lira civarında. Gaziantep, Sakarya gibi Anadolu Belediyeleri’nin aldığı pay 4.50 lira civarında. Bu Allah’tan reva mıdır?Yasa diyor ki, ‘Şehirlerde toplanan vergi gelirlerinin bir kısmı doğrudan o şehre gönderilir bir kısmı da havuza atılır.’ Kocaeli’ndeTüpraş’tan dolayı, İstanbul’da da büyük firmaların merkezleri ve vergi daireleri olmasından dolayı İstanbul’a daha çok vergi yatıyor. Peki, Kayseri, Konya, Gaziantep gibi şehirlerin sanayisi yok mu? Var, hem de acayip vergi veriyor. Ama bizim firmaların çoğunun merkezi İstanbul’da olduğu için oradaki vergi dairesine tabiler. Bizimkilerin vergisi oraya yatıyor, oranın belediyesi alıyor. Ama atık suyu burada, çöpü burada, belediye hizmetleri burada ama kaymağını İstanbul yiyor. Hadi bunu düzeltelim, denge getirelim. Buna bir tane evet diyecek CHP’li bulun hadi. Diyecekleri söz de ‘Yeni mi aklınız başınıza geldi? Daha önceden düzeltseydiniz ya.’ İyi de kardeşim 15 senedir Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Hanım da içinde olmak üzere bir kavga veriyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıdık bunu. Oradan çıkan bir karar üzerine bu hale geldi” ifadelerini kullandı.

“2.170 KARAR GETİRMİŞSİNİZ MECLİSE, 2110 TANESİNİ KABUL ETMİŞİZ”

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nde şu an ciddi boyutta borçlanmalar yapıldığına dikkat çeken Özhaseki, “İstanbul ve Ankara Meclislerinde ‘önümüzü kesiyorlar’ diye ağlakağlak gezen başkanlar var. İyi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekilimiz Tevfik Göksu her şeyi açıkladı.2.170 karar getirmişsiniz meclise 60 tanesini reddedip, 2110 tanesini kabul etmişiz. Peki, o 60 tanesi hangisi? O da yeşil alana kütle koymak istenmiş. Müsaade edin de onu da reddedelim yani. Ya da beceriksizliklerinden evrak eksikliği olan bir şey var, bunu reddetmiş arkadaşlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekilimiz Murat Köse’ye de sordum; yüzde 96-97’sini kabul etmişler. Nasıl önünüzü kesiyor Meclis? Allah’tan korkun ya! Arkasından ‘dış borçlanmada bize yetki verilmiyor’diyorlar. Ya seçim öncesi ‘Bu Büyükşehirlerin öyle gelirleri var ki borçlanmaya bile gerek yok’ diyen siz değil miydiniz? Tamam. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 15,5 milyar lira borçlanmış. AK Partili Belediyeler 25 senede 25 milyar civarında. Yahu siz 2 senede 15,5 milyar nasıl borçlandınız? Ankara’da 3,5-4 milyar liralık borçlanmaya evet denilmiş. Seçim öncesi demişlerdi ki ‘Biz işçi çıkarmayacağız, emekçi arkadaşı işinden eden namussuz, şerefsizdir.’ Sadece Hak-İş Federasyonu’na bağlı 15 bin emekçiyi işinden ettiler. Deseniz ki bunlarda kadro çok fazlaydı ondan çıkardı. Ama sonra 18-20 bin kişiyi de işe aldılar. İnsan Allah’tan korkar.” diye konuştu.

“KAYSERİ’YE YAPILACAK PROJELERİ BİREBİR TAKİP EDİYORUM”

Kayseri projelerini yakından takip ettiğini belirten Özhaseki şunları söyledi: “Kayseri’ye yapılacak projeleri birebir takip ediyorum. Kayseri’de yapılan kamu yatırımları var. Bunlardan bazıları neredeyse 10-15 sene öncesine dayanıyor. Havaalanının genişletilmesi gibi en sonunda şu an gerçekleşti o. İnşaat devam ediyor. Ben 95 yılında hava ikmalin taşınması ve oraya park yapılmasıyla ilgili ilk dilekçemi vermiştim. Ama arkasından 28 Şubat süreci, kavgalar derken geride kalmıştı. Bugün gerçekleştiği için mutluluk duyuyorum. Yine bizim bakanlık döneminde raylı sistemin şu an içinde bulunduğumuz Kumsmall’a gelmesi konusunda bir çaba vardı. Eski Ulaştırma Bakanımız Ahmet Bey’i Kayseri’ye getirdim, sağ olsun ‘tamam’ dedi. Ankara, İstanbul gibi bazı Büyükşehirler hariç hiçbir raylı sistemin ihalesini, merkezi hükümet yapmıyor. Burada da Allah razı olsun, devreye girdiler. Burası da başladı. Otoban bağlantı yolunu da Karayolları Genel Müdürü’nden söz aldık. Mucur, Kırşehir civarındaki 20-25 km’lik mesafede biraz sıkıntı var. Onun dışında bizim çift yollarımız zaten otoban kadar. Sonra da bağlantı veriliyor, o da bu yıl bitecek inşallah.”

“KAYSERİ’YE KAMU YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR”

Kayserililerin en çok merak ettiği konuların başında gelen hızlı tren hakkındaki son durumun sorulması üzerine Özhaseki, “En çok istenilen konu hızlı tren meselesi. Uygulama projesi dahil olmak üzere tüm projeler bitti. Kredi görüşmeleri yapılıyor. Ama şu andaki ekonomik koşullardan dolayı ‘hadi başlayın’ denilemiyor. Ama Allah izin verirse çok kısa süre içinde bu ekonomik açmaz giderilir ve Kayseri’nin hızlı treni de başlar. Zaten yarısında neredeyse Erzincan’a giden hattı kullanacağımız için yarısı yapılmış sayılabilir. Yozgat Çekerek tarafına da bir kol yapılarak Kayseri’ye gelecek 170-180 km’lik bir mesafe. Ama her halükarda kalan kısımda milyar doları aşan bir mebla sonuçta. Bunun yap-işlet-devret şeklinde yapılması hususunda bir arayış var. Aslında Cumhurbaşkanımızla bu konuyu ben özel olarak da konuştuğumda krediler, teklifler var ama olabilirse yap işlet şeklinde yapmak daha uygun dedi. Eğer böyle yapan bir grup bulabilirsek hükümetin cebinden para çıkmadan o iş yapılacak ama eksik kalırsa onu hükümet takviye edecek. Öyle bir modelin peşindeyiz. Allah izin verirse gerçekleştireceğiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi