İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Danışmanı olan Hasan Sami Özvarinli yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Yerli Covid aşısını geliştirmesiyle bizleri gururlandıran, ülke genelinde devamlı ödüller alan Erciyes Üniversitesini, çalışanlarına karşı insafa davet ediyorum. Erciyes Üniversitesinde 4D statüsündeki çalışanlar asgari ücretle çalışmaktalar hatta sözleşme imzalamayan rektörlük çalışanlarının asgari ücretten az ücretler aldığı bildirilmekte.

Kim mi bu 4D'liler?

Bunlar taşeron firmadan sözleşmeli olarak kadroya alınanlar yani çalışma alanında gördüğünüz insanlarımızın büyük bir kısmı. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda Bekar bir çalışan 2800 lira ücret almakta evli ve iki çocuklu bir çalışan ise 3200 lira. Diğer üniversitelerde asgari ücretin adı dahi geçmezken Erciyes Üniversitesinin bu şekilde davranması üzücü. Doğu illerinde yeni açılan üniversitelerdeki maaşları duysanız Kayseri'nin haline üzülürsünüz. Şehir dışındaki devlet üniversitelerini boş verin yeni kurulan Kayseri Üniversitesinde bile 4D statüsünde çalışanların aylık ortalaması 5 bin lira yine Kayseri Devlet Hastanesi çalışanları da aynı miktarda maaşlar almakta. Fakat Erciyes Üniversitesinde aynı iş kollarında aynı statüde çalışan personel asgari ücretle çalışmakta. Diğer üniversiteler yılda 60 günlük çalışma miktarınca ikramiye öderken Erciyes üniversitesinin yılda 10 günlük çalışma miktarınca ikramiye veriyor olması da ayrı bir ayıp. Ekonominin son 2 yılda geldiği vaziyet ortada buradan sormak istiyorum bu maaşları Rektör bey ya da yardımcıları alsa geçinebilirler mi?

İki çocuk babası bir çalışanınız 3200 lira maaş ve buna ek olarak 10 günlük mesaisine denk gelen ve iki taksit halinde yılda bir defa verilen 800 lira ile geçinmek zorunda. Rektör ya da yardımcılarından iki çocuk sahibi olan biri bu parayı alsın cebine koysun yani 3200+66 lirayı sonra bu maaşla bir ayı tamamlasın yol parası da bu maaşın içinde ona göre sonra desin ki bu para insanı! Süresi üç yıl olan ve insani olarak elle tutulur hiçbir şeyi bulunmayan toplu sözleşmeyi bahane etmeyiniz böyle bir bahane bilim adamı kimliğine yakışmaz. Bugün ülkede Belediyeler bile asgari ücreti ayıplayarak terk etti, muhafazakar Kayserimize bu durum yakışıyor mu? Neden o sözleşmelerin sendika ile o şekilde imzalandığını ve ne şartlarda bu işlerin olgunlaştığını Devlet kurumlarında çalışan herkes çok iyi bilir. "Kamu Çerçeve Protokolüne" dahil olmayıp diğer üniversitelerden bağımsız hareket etmek esas olarak bu farkı doğurmuştur. Bu protokole dahil olmayıp bireysel sözleşme imzalamak Erciyes Üniversitesinde çalışan yaklaşık 1300 çalışanı ve hiç sözleşme imzalamayan yaklaşık 600 kişiyi mağdur etmiştir. Erciyes Üniversitesini adına yakışır bir şekilde davranmaya, Cumhurbaşkanından devamlı ödüller alan Rektörümüzü ülke şartlarını takip etmeye davet ediyorum.”dedi.

Editör: Haber Merkezi