TBMM Genel Kurulu'nda İstanbul Ataşehir'deki Barbaros Mahallesi'nin Ümraniye İlçesi'ne bağlanması tartışması bugünde devam etti. Tartışmalar sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu arasında 'günah çıkarma' atışması yaşandı.

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 14.00'da TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde başladı. MHP Grubu, çalışma sürelerine ilişkin grup önerisi sundu. Öneri üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu, çalışma saatleri ve ve Ataşehir'deki Barbaros Mahallesi'nin Ümraniye'ye bağlanmasını eleştirerek AK Partiyi eleştirdi. Hallaçoğlu şunları söyledi:

"Olağanüstü toplantı çağrısı yapıldı ve bu olağanüstü çağrının, dün söylediğimiz gibi, sebebi öğretmen atamalarının bir an önce gerçekleşmesi ve birtakım vergi affı bekleyen grupların bundan faydalanarak vergilerini bir an önce yatırmasıydı. Çünkü, ifade edildiği gibi, vergi affından yararlanmak düşüncesiyle vergilerini vermeyen mükelleflerle bağlantılı ancak geçen ay yüzde 1,5 civarında vergi toplandığı ifade ediliyordu. Bu sebeple, biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, bu konuda daha önce söz verilmiş olmasına rağmen, 1 Ekime kadar çalışmaların tatile girmesi AKP tarafından önerilmiş ve kabul edilmesine rağmen, olağanüstü toplantıya çağrılarak torba yasanın son kalan altıncı bölümünün de Meclis'ten geçirilmesi ve gecikmiş olan öğretmen atamalarının yerine getirilmesi için bu tekliflerini AKP'nin kabul ettik ve bu çerçeve içerisinde de görüşmeler dün başladı. Ancak yeni madde ihdaslarından kaçınılması ve bunun yapılmamasını istememize rağmen, hiç ama hiç Meclis'i ilgilendirmeyen, bir mahallenin bir parçasının bir belediyeye aktarılması gibi bir konuda, aslında torba yasayla da doğrudan hiçbir alakasının olmadığı bir konuda AKP Grubu bir öneri getirdi. Bu öneri bizim tarafımızdan dün Danışma Kurulunda herhangi bir şekilde torba yasanın bir an önce çıkması için başka bir madde ihdası yapılmaması isteğimize ve bunun da kabul edilmesine rağmen dün yapılan bu uygulama aslında iyi niyetimizi istismar eden bir durum ortaya çıkardı. Zira, Ümraniye'ye dahil edilen küçük bir mahalle parçasının bir ranta dönüşeceği kesindi. Bu yapılabilirdi, ekim ayında da yapılabilirdi, belediyenin bizlerle hiç alakası yoktu, Milliyetçi Hareket Partisi'yle hiç alakası yoktu ama bu madde kabul edildi, CHP'li bir belediyenin mahallesinden bir bölüm AKP'li bir belediyeye aktarıldı."

"BU BİR GÜNAH ÇIKARMADIR"

Öneri hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Hallaçoğlu'nu eleştirerek, şöyle dedi:

"Sayın Halaçoğlu geldi, konuşmasında dedi ki: AK Parti şöyle yaptı, böyle yaptı, onun için biz bu kanunu engelliyoruz. Sayın hocam, bu bir günah çıkarmadır. Siz kendi yüklerinizi, kendi sorumluluklarınızı başkasına pas etmek için farklı bir yöntem uyguluyorsunuz, bu da doğru bir şey değildir. Dünkü konuşmaya gelince, dünkü konuşmamızda önergeniz var mı dediniz. Önergemiz var, 8-10 tane önerge. Madde ihdası var mı? dediniz. Şu anda bilmiyorum ama arkadaşlarımla konuşacağım, madde ihdası olduğu takdirde sizi bilgilendireceğim dedim. Nitekim, 3 madde geçtikten sonra madde ihdası yapılma mecburiyeti olduğundan dolayı, arkadaşımızı gönderdim, sizi bilgilendirmeye çalıştım. Sonra dediniz ki Bizi aldattınız.' Biz kimseyi aldatmadık, siz aldanılmış hissine kapılıyorsunuz. Kimseyi aldatmadık, ne söylediysek doğru söyledik. Gelelim Ümraniye meselesine. Bakın değerli milletvekilleri, hakkın, hukukun, adaletin yanında olmamız gerekir. Hakkın, hukukun, adaletin yanında olmayarak, onları tamamen bir tarafa bırakarak, hakkı, hukuku, adaleti öteleyerek, rafa kaldırarak rant peşinde koşanların ekmeğine siz yağ sürüyorsunuz, değirmenle su taşıyorsunuz. Bakın, 2008 yılında Büyükşehir Kanunu'nu çıkardık. 2008 yılında Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nu çıkardık, Ataşehir diye bir ilçe kurulmasına karar verdik. Ataşehir ilçesinin doğal sınırlarını tespit ettik. Doğal sınırları ne? O-4 ve E-80 kara yollarının kestiği kısım. 2009 yılında, şu anda tartışmalı olan kısımdaki vatandaşlarımız Ataşehir Belediyesine oy kullanmak için gitmediler, Ümraniye Belediye Başkanlığı seçimleri için oy kullanmak için gittiler. 2014 yılının Mayıs ayına kadar o bölgedeki arsa, araziler, o bölgedeki binalar emlak vergilerini Ümraniye Belediyesine yatırdı."

"MAHKEMELERİN ÖNÜNDEKİ ENGELİ KALDIRMAK İÇİN YAPILAN BİR İŞTİR"

Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine, 2014 yılı seçimlerinde o bölgede yaşayan, ikamet eden insanlar Yüksek Seçim Kurulu tarafından Ümraniye Belediyesine oy vermek üzere seçmen listesine kaydedildiler. Siz, bu çerçevede bir bakıyorsunuz, Ataşehir Belediyesi vergi mahkemesine müracaat ediyor, 'Böyle, böyle, bizim doğal sınırlarımız tam olarak belirlenmemiştir, yasada bir sorun ortaya çıkmıştır. Bu sorunun düzenlenmesi ve şu bölgeler dahilinde olan, 'benim mahallelerimin uzantısı' diye ifade edilen kısımların emlak vergilerinin ve harçlarının bana yatırılması' diye dava ediyor. Her ne hikmetse, niye yapılıyorsa, vergi mahkemesi bu konuda Ataşehir Belediyesinin lehine, Ümraniye Belediyesinin aleyhine karar veriyor ve aynı şeyi Kadıköy Belediyesinin de yapma imkanı mevcut çünkü bu haritada, 2008 yılında yapılan kanun gereğince Ataşehir Belediyesi'nin bir kısmı Kadıköy Belediyesini ve Ümraniye Belediyesini ilgilendiriyor. Bu süreçte ortaya çıkan durumda, Ümraniye Belediyesinin 2008 yılından bu tarafa yaptığı imar planları, izinleri, uygulama imar planları, topladığı vergiler, topladığı harçlar şu anda müthiş bir ihtilaf konusu hâline gelecek. Bizim yaptığımız, 2008 yılındaki kanun tasarısından farklı bir şey değil. 2008 yılındaki yapılan kanun tasarısının uygulayıcılar tarafından, vergi mahkemeleri tarafından farklı bir şekilde yorumlanmasından dolayı, 2008 yılındaki fiilî durumu, 2008 yılındaki net durumu daha bir şekilde olgunlaştırabilmek ve hukuka aykırı bir şekilde karar vermiş mahkemelerin önündeki engeli kaldırmak için yapılan bir iştir. Sadece, açıkça söylüyorum, açın bakın 2008 yılındaki büyükşehir belediyesi kurulmasıyla ilgili kanunu, o kanunda göreceksiniz. Ataşehir Belediyesi, Ümraniye Belediyesi,Kadıköy Belediyesiyle ilgili sınırların O-4 ve E-80 kara yollarıyla ilgili doğal sınır olduğunu göreceksiniz. Bizim rantla, herhangi bir şekilde meseleyle ilgimiz yok."

"MÜSLÜMAN-HRİSTİYAN TARTIŞMASI"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu, kendisine sataşma olduğunu belirterek söz aldı. Hallaçoğlu; "Türkiye Büyük Millet Meclisinde olan herkes her şeyi görüyor. Aslında, bakın, yavuz hırsız ev sahibini bastırır hesabı bir konuşma izledik burada" dedi. Elitaş'ın 'günah çıkarma' sözlerini eleştiren Hallaçoğlu, “Şimdi 'günah çıkarma' diyorsunuz. Günahı falan biz çıkarmıyoruz, biz elhamdülillah Müslümanız. Ancak, Hıristiyan olursanız siz çıkarırsınız. Biz elhamdülillah Müslümanız, günah çıkarmayız. Günah çıkarmaktan bahsediyor bize. Bizi Hıristiyan yapıyor, elhamdülillah Müslümanız.Gerçekten ayıbı yapan kendi Grup Başkan Vekiliniz" diye konuştu.

"TÖVBE İSTİĞFAR"

Kendisine sataşma olduğunu belirten Elitaş, söz alarak kürsüye çıktı ve Hallaçoğlu'na cevap verdi. Elitaş, “Sayın Halaçoğlu, tövbe istiğfar etmek için bu konuşmaları yapıyorsun. Biz, hiç kimseyle dininin ne olduğunu konuşmayız, herkesin dini kendine. Senin dinin sana, benim dinim bana. Herkes her şeye inanmakta serbesttir. O anlamda, hiç kimsenin hiç kimseyi sorgulaması da sorgulaması da haksızdır" diye konuştu.

"ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM"

Sataşmadan dolayı Hllaçoğlu bir daha söz alarak şunları kaydetti:

"Şimdi, günah çıkardığımdan bahseden kişi ardından bana tövbe istiğfardan bahsetmeye başladı. Bakın, tabirler kişilerin ne olduklarıyla alakalıdır. Bir Müslüman kişi vefat ederse 'Toprağı bol olsun' denmez, 'Allah rahmet eylesin' denir. Bu, İslam'ın temel hukukunda yer alır ama siz bana günah çıkarmadan bahsediyorsanız, günah çıkarma Hıristiyanların yaptıkları bir işlemdir. Günah çıkarma tabirini kullanamazsınız benim için. Ben Elhamdülillah Müslümanım ve bu konuda da sizin inanıp inanmamanız beni hiç ilgilendirmez, siz hangi dinden olursanız olun, o da beni ilgilendirmez ama ben Elhamdülillah Müslümanım ve bana günah çıkarmadan söz edemezsiniz."

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi oylandı ve kabul edilmedi.
Editör: Haber Merkezi