İyi Partili Kazım Yücel ve Talas Belediye Meclisi İyi Parti Gurup Başkanvekili Mustafa Çalıksoy, sorunları yerinde tespit ediyor. Yücel ve Çalıksoy, kapı kapı dolaşıyor ve sorunları dinliyor. Yücel ve Çalıksoy'un bu kez adresi besi çiftlikleri oldu.

ÇİFTÇİNİN BORCUNU SİLSİNLER

Ziyaret esnasında besiciler Kazım Yücel ve Mustafa Çalıksoy'a dert yandı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle hayvancılığın durma noktasına geldiğini belirten besiciler, desteklemelerin de yetersiz olduğunu anlattılar. Bir kuzunun doğar doğmaz besiciye 500 TL masrafının olduğunu belirten besiciler; yem, elektrik,su, çoban gibi masraflarında artığını buna rağmen besicilerin hayvanlardan zarar ettiğini belirttiler. Besiciler, iktidara yakın büyük şirketlerin yüklü miktardaki borçlarının silindiğini ancak besicilerin küçücük borçları nedeniyle hacizle karşı karşıya kaldıklarını belirttiler. Besiciler, asıl borçlarının silinmesi gereken kesiminin kendileri olduğunu belirttiler.

YEM İTHAL EDİYORSAK BU BİZİM AYIBIMIZ

Besicileri dinleyen İyi Partili Kazım Yücel, AKP iktidarının tarım ve hayvancılığı bitirdiğini söyledi. Yücel, bu kadar verimli arazilerin bomboş durduğunu buna karşın ise Türkiye'nin yurt dışından yem ithal ettiğini hatırlattı. Yücel, "Bu kadar araziye rağmen ve çiftçimizin desteklenmemesi nedeniyle Türkiye yurt dışından yem ithal ediyor. Bu Türkiye'nin ayıbıdır" dedi.

ET İTHAL EDEREK BESİCİNİN HAKKINA GİRİYORLAR

Yücel, et üretimine de değindi. Hükümetin besicileri korumak yerine besiciliği bitirmeye yönelik politikalar izlediğini belirti. Kayseri özelinde örnek veren Yücel, kente "Et ve Süt Kurumunun" getirilmesini istedi. Et üreticilerine garanti verilmesi gerektiğini belirten, farklı ülkelerden et alarak fiyat dengesi kurmaya çalışan hükümetin besicinin hakkına girdiğini belirti. Yurt dışından alınan etlerin de helal mi haram mı olduğunun bilinmediğini belirten Yücel, besicilerin vergisiz bir şekilde ithal edilen etler ve bu yönde gerçekleştirilen politikalar nedeniyle bitme noktasına geldiğini belirtti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU

Yücel, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları anlattıktan sonra çözüm önerilerini de sundu. Yücel, "Tarımda dışa bağımlılığı engellemek için mutlaka sulu tarım geliştirilmeli. Vatandaşın tarlasına su ulaştırılmalı. Su ve elektrik fiyatları çiftçiden yüzde 50 indirimli alınmalı. Katma değeri yüksek ürünler özendirilmeli. Özendirilen ürünlere devlet desteği ve alım garantisini verilmeli. İthal kartı kullanılarak çiftçiler zor durumda bırakılmamalı. Verimli toprakların mutlaka işlenmesi sağlanmalı. Hayvancılıkta ise et üretiminin devam ettirilmesi için girdi maliyetleri düşürülmeli. Hayvancılıkla uğraşanların su, elektrik, vergi gibi giderlerinde indirimler yapılmalı. Onların önlerindeki engeller kaldırılmalı. Tarım ve Hayvancılıkta güçlü kooperatiflerin ortaya çıkması sağlanmalı ve üreticilere alım garantisi verilmeli" dedi.

KOOPERATİFLER GÜÇLENMELİ

Talas Belediye Meclisi İyi Parti Gurup Başkanvekili Mustafa Çalıksoy da, Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta bitme noktasına geldiğini söyledi. Çalıksoy, üreticinin para kazanamadığını ve her geçen yıl üretimin azaldığını belirti. Çalıksoy, üretimin sürekliliğinin sağlanabilmesi için kooperatiflerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi