Kayseri, 5 Şubat 2015 Perşembe günü tarihinde pek az rastlanan çok ilginç gelişmelere sahne oldu.

O gün, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Boydak Holding'e ait BOYTAŞ'ta işçilerin ayaklandığını haber alıp, Haber Koordinatörümüz Selahattin Karakoç ile birlikte bölgeye gittik.

"BOYTAŞ 1" diye adlandırılan fabrikanın yakınlarına geldiğimizde, Kayseri tarihinde eşine az rastlanan bir manzara ile karşı karşıya kaldık.

Sırtlarında BOYTAŞ'ın armasını taşıyan binlerce işçi sokağa dökülmüş, Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz Ağaç İş Sendikası ile uyuşmazlık yaşadıkları gerekçesiyle Boydak Holding'in yönetim binasına doğru ilerliyorlardı.

Yaklaşık 5 bin işçi hep bir ağızdan, "Yüzde 30 zam hakkımız söke söke alırız", "Sendika İstifa" diye sloganlar atıyordu.

Kayseri'de hemen hemen herkesin olduğu gibi benim de o fabrikalarda çalışan yakın akrabalarım ve tanıdıklarım var.

Boydak Holding'e ait fabrikalarda çalışan işçiler, Kayseri OSB'deki diğer fabrikalarda çalışan işçilere göre özlük hakları üst seviyelerde olan işçilerdir ve Kayseri'de hep el üstünde tutulurlar.

En azından her birinin maaşlarının yanında bir de ikramiyeleri vardır.

Tıpkı devlet dairelerinde olduğu gibi!

14 yıllık gazetecilik hayatımda böyle bir manzara ile ilk kez karşılaştığım için şaşkınlık yaşadığımı itiraf etmeliyim.

Biz, bu memlekette gazeteciliğimizi icra ederken, geniş kapsamlı büyük eylemlere tanık olduk.

Ama bu eylem, hiç o eylemlere benzemiyor üstelik sokağa dökülen işçilerin hemen hemen tamamı sendikalı olmalarına rağmen daha sendikalarının isimlerini ve başkanlarının kim olduğunu dahi bilmiyordu.

Öyleyse bunca işçi ne için sokağa dökülmüştü?

Mesele hak arama mücadelesi ise; ruhunda hak arama azmi taşıyan bir işçi en azından sendikasının ismini bilebilecek kadar fikir sahibi olmalıydı.

Hal böyle olunca rahmetli Uğur Mumcu'nun çok beğendiğim, gazetecilik mesleğim ve yaşam tarzım boyunca hep kulağıma küpe ettiğim "Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz" sözünü hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Ruhu şaad olsun!

***

Şimdi, dilimin döndüğünce bu devasa işçi hareketini ve öncesinde yaşanan gelişmeleri analiz etmeye çalışayım.
Analiz diyorum çünkü 5 Şubat 2015'te Kayseri OSB'de yaşanan gelişmeler gerçek anlamda ve profesyonelce analize muhtaç bir durumdur!

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, 17 Aralık Operasyonu öncesi 16 Kasım 2013'de Mersin'deki bir İstikbal Mağazası'nın açılış törenleri sonrası dershanelerin kapatılmasıyla ilgili Cihan Haber Ajansı muhabirlerine çok çarpıcı bir açıklama yapmıştı.

Hacı Boydak o açıklamasında, dershane ve okuma salonlarının kapatılması ile Doğu ve Güneydoğu'da açılım sürecinde elde edilen kazanımların büyük zarar göreceğini belirtmiş, dershanelerin kapatılması durumunda işsiz kalacak öğretmenleri istihdam etmeye hazır olduklarını dile getirmişti.

Hacı Boydak'ın o açıklamasının ardından o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geri adım atmadığını gören Boydak ailesi adeta inzivaya çekilmiş, hatta KAYSO Başkanı Mustafa Boydak aracılığıyla da KAYSO kürsüsünden AKP hükümetine methiyeler dahi dizilmişti.

Yani o dönem Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak önderliğindeki diğer tüm kardeşler (Mustafa Boydak- Memduh Boydak), sükûnetini korumuştu.

Bu sessizlik ta ki; TMSF'nin Bank Asya operasyonu yapılana dekte sürdü diyebiliriz!

O sükuneti galiba, Bank Asya operasyonunun yapıldığı gece saat 23:00'da Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak'ın şahsi Tweetter hesabından attığı "Bank Asyada bir miktar param var, hiçbir endişem yok. Ülkemde bir bankanın zora düşmemesi için yarında imkânlarımla destek olacağım" tweeti bozdu...

Biz sabah saatlerinde Kayseri OSB'deki Boydak Holding önünde iken, Sahabiye Mahallesi'nde bulanan Bank Asya'nın Kocasinan Şubesi'nde ise çok farklı bir eylem vardı.

Bank Asya operasyonunu haber alan türbanlı bir kaç kadın, Kuran-ı Kerim'leri yanlarında hem okuyor hem de banka önünde nöbet tutuyordu.

Bu dikkat çekici gelişmeyi paylaşmakta da sanırım fayda var!

***
Bank Asya operasyonunu TMSF yaptı!

Boydak Holding'te yaşanan işçi ayaklanmasının da Kayseri genelinde yayılan söylentiye göre; AKP hükümeti eliyle çıkartıldığı iddia ediyordu!

Boydak Holding'in fabrikalarında işçi örgütlenmesi yapan Öz Ağaç İş Sendikası'nın bağlı olduğu Hak İş Konfedarasyonu'nun Eski Genel Başkanı Salim Uslu 2011'de AKP'den Çorum Milletvekili seçilmiş ve iddiaya göre konfederasyondan da elini eteğini çekmemişti!

5 Şubat sonrası iddiaya göre Kayseri genelinde yayınlan söylenti böyle idi!

Yukarıda bahsi geçen iddialar tamamen iddiadan ibaret tabi ki!

Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak'ın o attığı tweet'in ardından AKP hükümeti Boydak grubuna gözdağı verdi mi vermedi mi ben bilemem!

Şahsımın ne cemaatle nede, 17 aralık sonrası ondan hesap soran AKP'yle yada başka bir siyasi parti ile uzaktan yakından hiç bir bağlantısı yok, olamaz da!

Bizim derdimiz gazetecilik!

Bana göre bu ülkede 17 Aralık öncesinin de 17 Aralık sonrasının da çok ciddi manada sorgulanması gereklidir.

Taa ki 2001'den bu güne dek!

Tabi bu sorgulamayı ben değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Cumhuriyet'e bağımlı bağımsız mahkemeleri yapmalı.
***
Gelelim CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan'a...

O devasa eylemin yapıldığı gün, Boydak Holding önüne parti minibüsüyle işçilere destek vermek maksadıyla geldiğini söyleyen CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan önderliğindeki partililer, bölgedeki bir grup işçi tarafından "Siz buraya neden geldiniz", "Sizi buraya kim çağırdı" sözleri sonrası hep bir ağızdan yuhalandılar!

O an orada kendi ifadesiyle destek vermek için gittiği işçiler tarafından yuhalandığını gören CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan, hemen çark ederek "Ben buraya parti adına gelmedim. İnsan olarak geldim" sözcüklerine sığındı.

Tam da bu esnada CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan'dan bu sözleri işiten işçilerden bazıları o sırada Ayan'a alkış tuttu.

CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan, o alanda hem yuhalandı hem de alkışlandı!

Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim etmek gerek!

*****
Vay neymiş efendim?

Kayseri Yerel Haber bu haberi neden yapmış...

Hadi haberi yapmış CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan'ın alkışlandığını neden yazmamış!

Bu haberi objektif bir biçimde yaptık diye, dün sabah saatlerinden beri CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan tarafından telefon aracılığıyla ağır ve çapsız eleştirilere maruz kaldık.

Ne hainliğimiz kaldı, ne de satıldığımız!

Bizim gazeteciliğimizi sorgulamak sizin üzerine vazife değil...

Siz bizi eleştirmeyi bırakın da, yukarda ki manzara ortadayken hangi akla hizmet Boydak Holding'e gittiniz onun hesabını verin!

Bu hesabı bana değil, her şeyden önce size oy veren CHP'li yurttaşa verin...

CHP'yi ve CHP'lileri içinden çıkılması böyle zor bir paradoksa nasıl soktunuz önce onu açıklayın lütfen?

Hadi işçi için gittiniz işçiden paparayı yiyince neden patrona yöneldiniz?

Bereket Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak böyle bir durumda sizinle görüşmeyi kabul etmedi.
Yoksa 2 yıl önce olağanüstü bir biçimde aynı Holding'i ziyarete gelen CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na bu durumu nasıl izah edecektiniz?

Tehditler deseniz, bini bin para!

Yok ona çökmüşüz, yok şundan bunu istemişiz!

Yok ayağımızı bundan sonra denk alacakmışız!

Falan filan!

Bir sürü terane!

Bu nedir ya?

Siz siyaseti ve insan ilişkilerini dağ başında mı öğrendiniz?

Bir elinize Kaleşnikof alıp üzerimize gelmediğiniz kaldı.

Ayıptır ayıp!

CHP gibi, demokrasiyi önemseyip hoşgörü kültürünü düstur edinen partiyi bir kenara bırakın sarf ettiğiniz cümleler 65 yaşındaki bir insana yakışır cümleler mi?

Siz siyaset yapmadan önce gidip bir gazeteci ile nasıl muhatap olacağınızı öğrenin de gelin!

Her şeyden önce kendi şahsi beceriksizliğinizi ve basiretsizliğinizi bize mal etmeye hakkınız var mı?

***
Siz Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi saf duygularla mı ziyaret ettiniz?

O ziyaretin ardından güya yardım talebi için gittiğiniz mahalleler için ne alabildiniz?

O ziyaretinizin ardından CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nu nasıl zor durumda bıraktığınızı hiç düşünemediniz mi?

Hoş, Kulkuloğlu'nun da Özhaseki'nin kendisine sarf ettiği o sert sözlerin ardından tek kelime dahi sesi çıkmadı ama...

O ziyaret sonrası Başkan Özhaseki güya CHP'yi soyutlayıp milletvekiliniz Şevki Kulkuloğlu'na çakarken neden hiç sesiniz çıkmadı?

Öyle büyük bir kozu Özhaseki'ye hangi akla hizmet verdiniz?

O ziyareti yapmadan önce durumun o boyutlara geleceğini düşünemediniz mi?

Yoksa Başkan Özhaseki'nin vekiliniz Kulkuloğlu'nu yerden yere vurup CHP'yi soyutlaması sizi sevindirdi mi?

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 2010 yılındaki bütçe görüşmelerinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilgili ortaya atılan yolsuzluk iddialarının dün de arkasındaydı bu günde arkasında olduğu son günlerde peş peşe kazanılan davalardan belli değil mi?

Siz, şu an Genel Başkanınız Kemal Kılıçdaroğlu'ndan farklı mı düşünüyorsunuz da, Özhaseki'yi ziyarete gidip böyle bir yola başvurdunuz?

Yok, farklı düşünmüyorsanız neden Özhaseki'nin ayağına gittiniz?

Özhaseki'ye giderken Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'ndan müsaade aldınız mı?

Bizim gazetecilik adına verdiğimiz mücadelenin yanında sizin gibilerin Kayseri'de yaptığı yumuşak muhalefet, memleketi bu hale getirdi.

17 Aralık operasyonunun yıl dönümünde tüm yurtta CHP binalarına asılan maskeli pankartlar polis zoruyla indirilirken, siz niye Kayseri'de yumuşak bir politika izlemeyi tercih ettiniz?

O pankartların indirilmesi için kendiniz talimat verirken, size dava açılmayacağını mı düşündünüz?

O maskeli pankartları astınız diye size zaten dava açılacaktı bari diğer illerdeki yürekli il başkanlarınız gibi dik duruş sergileseydiniz!

Siyaset her zaman gelene ağam gidene paşam demekle olmuyormuş değil mi?

Sayın Ayan!

Eleştiri kültürü yok diye her fırsatta eleştiride bulunduğunuz bir kısım AKP'liler bile sizden daha tahammüllü!

Hünkar Hacı Bektaş-i Veli'nin dediği gibi her şeyden önce eline, beline, diline sahip olmayı öğreneceksin!

Kulağına üflenen yalan yanlış şeylerle, bizi ham zannedip ortaya düşmeyeceksin!

***

Biz her zaman olduğu gibi Boydak Holding önünde de olan bitenleri tüm çıplaklığıyla okurlarımıza yansıtmaya çalıştık.

O gün orada yaptığımız haberler sırf Kayseri Yerel Haber'de 495 bin okurumuza ulaştı...

Söz konusu haberleri bizim vasıtamızla paylaştığımız diğer kuruluşların tirajlarını hiç hesaba katmıyorum bile!

Siz hakkımızda ne söylerseniz söyleyin hangi iftiraları atarsanız atın biz Kayseri'de siyasi parti ayrımı yapmadan, yandaş veya candaş olmadan gazetecilik yapmaya tüm gerçekleri halk adına gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz!

Gazetecilik adına verdiğimiz zorlu mücadeleye karşı hiç bir zaman duruşumuzdan ödün vermeden!

Yani şimdilik CHP Kayseri İl Başkanı Recep Mustafa Ayan'a rağmen!

Yaşasın özgür gazetecilik!