Kayseri'de yaşayan down sendromlu Fatma Köse, 8 yıl önce yüzme branşına başladı. Köse, geçen süreçte 25 madalya kazandı. Önemli başarılar elde eden Köse, Türkiye Şampiyonasına hazırlanıyor. Kızının başarılarıyla gururlandığını belirten Anne Fatma Köse, “ Yarışmalara il dışlarına gittiği zaman ben daha çok sevindim ve gururlandım. Ailesi olarak çok gururlandık. Hemen hemen 25’e yakın madalyası var. Ben bu tarz çocukların yapabildiklerini gördükçe daha mutlu oluyorum” dedi.

Anne Köse, kızındaki farklılıkları bebek iken fark ettiğine değinen Anne Köse doktora götürmeleri ile kızının down sendromlu olduğunu öğrendiklerini belirtti. Anne Köse, “Henüz 3 günlük bebekken Hal ve hareketlerinde bir farklılık olduğunu gördüm ve doktora götürdüm. Doktor bizi Ankara’ya gönderdi ve orada öğrendik down sendromlu olduğunu. Öğrendiğimizde ne babası ne ben çocuğumuzun öyle olmasını istemedik” ifadelerini kullandı.

“NE SEVİYORLARSA ONA YÖNLENDİRİLSİN”

Kızının yüzme ile tanışmasının doktor tavsiyesi olduğuna değinen Anne Köse, “Doktor dedi ki ilerde bu çocuklar kilo alır, kalp hastası olur, şeker hastası olur bunların olmaması için biz yüzme ile tanıştık ve Fatma’yı getirmeye başladık. Engelli çocuklara sahip ailelere önerilerde bulunan Anne Köse, çocuk neyi seviyorsa ona yönlendirilmesi gerektiğine değindi. Anne Köse, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Engelli bireylerin ailelerine önerim topluma kazandırmaya çalışsınlar. Benim çocuğum engelli deyip bekletmesinler. Ne istiyorsa spor, müzik, resim, ne varsa ona yöneltsin çocukların kendi istediği ne ise ona yönlendirilsin. Çocuklar neyi seviyorsa ona yönlendirilsin.”dedi.

“YOĞUN BİR ANTRENMAN SÜRECİNDEYİZ”

Pandemi nedeniyle antrenmanlara ara verilmesi nedeniyle yoğun bir çalışma sürecine girdiklerini belirten yüzme hocası Ömür Çamdalı, bu süreçte down sendromlu yüzücülerde kilo alındığını ifade etti. Yoğun bir antrenmanla bir problemin kalmayacağını ifade eden Çamdalı, “Şu an sezon başı ve sezon başında haftanın 5 günü antrenmana başladık ama pandemiden dolayı öğrencilerimiz biraz kilo aldılar bu sebepten dolayı da havuzda yoğun bir antrenman süreci geçiriyoruz. Haftanın 5 günü öğrencilerimiz geliyorlar. Nisan gibi falan Türkiye şampiyonasına gidiceğiz inşallah geçen sezondan kalan bir şampiyonamız var. Önce bölge şampiyonası daha sonra da Türkiye Şampiyonası şeklinde müsabakalarımız devam ediyor” dedi.(BGC)

Editör: Haber Merkezi