Vah Kayseri Ekonomisi ve Sanayisi Vah..!

Kayseri ekonomisi ve sanayisini bu hâlde görmek de varmış. Bunca yılda oluşturduğumuz ekonomi ve sanayi iki yıllık COVID-19 Virüsü döneminde yıkılacak kadar sallanıyorsa biz yıllardır ne yaptık?

Bir özeleştiri var mı?

Neyse ki bu görüşlerin doğruluk derecesi var. Bunu söylemek en azından Kayseri ekonomisini bu düzeye getiren girişimciye ve işçiye haksızlık olur mu onu bilemem.

Gazetecilikte temel bir kural vardır. Her duyduğuna inanmayacaksın. Her bilgiyi doğru kabul etmeyeceksin. Hele hele günümüzün sosyal medya havuzunda bin bir türlü bilgi ve verinin dolaştığını göz önünde bulundurup edindiğin bilgiyi defalarca süzgeçten geçireceksin. Geçireceksin ki yanılmayasın, birilerinin dolduruşuna gelip çuvallamayasın.

Önceki gün bir iş adamı ile sohbet ettim.Ona Kayseri Ekonomisinin gidişatı ile ilgili bazı sorular sordum.

"Herhalde birileri suyu bulandırmak, kamuoyunda Kayseri ekonomisi çöküyor tartışma ortamı yaratmak için böylesine asılsız bir ekonomi çöktü diyerek kriz yaratmaya çalışıyor” diye düşünüyordum? Sözleriyle başladı konuşmaya: Bu durumun doğruluk payı var, Ekonomimiz çökmedi ama sallanıyor diyelim.Konu ekonomiydi. “Bu hükümet toparlayamıyorsa ekonomiyi, Muhalefetin ekonomiye katkı sağlayacak politikalar geliştiriyor mu” sorumuza: Bu konudaki düşüncelerini benimle paylaştı. Bu iş adamı AK Partili ve partiye büyük katkı sunan bir isimdi. ‘Bu konuda muhalefet konuşuyor, biz gelirsek ekonomiyi düzelteceğiz, sorunları çözeceğiz diyebilir bu güzel bir gelişme ülkemiz açısından.’

Siyaseten bunlar dile getirebilir, o ayrı bir konu diye düşünmemek lazım. Ancak ekonomik gidişat konusunda sorun ortada;

“Yok, artık, ekonomi düzelmez diyemeyiz ancak bu şekliyle düzelmez diyebiliriz” diye düşünüyorum.

 İşverenler, yatırımcılar, sanayiciler bu durumdan hiç  biri çok memnun değiller..

Anadolu’daki (Anadolu Kaplanları) yani Kayseri gibi sanayi şehirlerindeki KOBİ’lerde sallantı çoktan başlamıştı zaten. Her türlü ham maddenin maliyeti boyumuzu çoktan açtı.

 Sevgili gazeteci arkadaşım anlatmak istediğim şudur: Kayseri’deki ekonomi çarkları kendi kenisini döndermekte zorlanıyor artık, sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz  yani..

Varsayın ki öyle, demek ki Kayseri ekonomisinin eti budu bu.!

İyi de yirmi yılda ekonomiyi ancak bu duruma getiren, getirebilen kim.?

2023’e şurada ne kaldı ki, seçimlerden ya yeni bir hükümet çıkar ya da mevcut iktidar kendisini yenileyerek çıkar.

Yoksa bu koşullarda sanayimizin büyümesi söz konusu bile olamaz, var olanlarla idare ederiz. Neyse ki o kadar dibe vurmuş değiliz. Kayseri ekonomisi öyle eğitimsiz, birikimsiz iş adamların elinde değil.

Bakarsın yeniden toparlar kendisi yeniler ve ayakta durur.

Şehrin ve ülkenin ekonomisine katkı sunmaya devam eder.