Eylül 2019’da hizmete açılan tesiste 2 yıldır merkez ve kırsal kesimden gelen ürünler kurutulmaya devam ediyor. 711 bin liraya mal olan tesis de farklı türlerde meyve ve sebzeler fırınlarda kurutuluyor. Kayseri İl Gıda Tarım Müdürlüğü tarafından da yapılan açıklamada, ''Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılma Projesi kapsamında kurulan meyve ve sebze kurutma tesisinde ‘Bir Kutu İyilik’ markası ile kadın kooperatifi tarafından üretilen ürünleri ve tesisi incelemek için il içi ve il dışı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Kadın girişimciler tarafından kurulan kooperatif tarafından işletilerek başta elma, domates ve çilek gibi ürünleri kurutup paketleyerek iç piyasaya satışa sunmuş oldukları ürünlerin üretim aşamasını ve tesisin işleyişini görmek için Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş ve beraberindeki Bügem Ziraat Mühendisi Neşe Tezel, tarafından inceleme ziyareti gerçekleştirildi.

"Tarım Engel Tanımaz Projesi" ile başlatılan kurutma tesisi engelli çiftçilerimizin arazi koşullarında aktif olarak çalışamamasından dolayı, engelli bireylerin çalışmasına uygun olarak inşa edilen bu meyve ve sebze kurutma tesisinde kurutacakları meyveleri paketleyerek okul kantinlerinde, online web sitesinde pazarlayabileceklerdir. Proje sonunda elde edilen başarı ile kamuoyunda engelli kadınlar hakkında oluşmuş ön yargıları ortadan kaldırarak, engellilerin tarımda da engel tanımayacağı kamuoyuna ispatlanıp, diğer engelli bireylere ülke genelinde örnek teşkil etmesi amaçlanmaktadır'', denildi.

Kayseri İl Gıda Tarım Müdürlüğü Proje Koordinatörü Mustafa Tokdemir de, yaptığı açıklamada, ''Kayseri Büyükşehir Belediyesi destekleri ile inşaatı yapılan kurutma tesisi Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından makine ekipman desteği verilerek proje kapsamında kurulmuş olan kadın kooperatifi tarafından işletilmektedir. Şartları uyan her kadın kooperatife üye olabildiği gibi isteyen her çiftçi ise ürünlerini bu tesiste kurutabilmektedir. Tesisimizin tek dezavantajı ise kurulu kapasitesinin 1 ton/gün olması nedeniyle ürün kurutmak isteyen çiftçilerimizin minimum günlük 1 ton ürün getirmeleri gerekmektedir. Tesis sezonluk olarak yetişen ürünlere göre çalışmakta ve en büyük alıcısı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Kooperatif Market aracılığı ile başta elma, domates ve çilek gibi meyve ve sebze kuruları tüketicilere sunulmaktadır.

Günümüzde insanların sürekli koşturmaları arasında yeterli zamanının olmamasından dolayı sağlıklı beslenmeleri için zaman bulamamaktadırlar, yapılmış olan bu projeyle tüketicilerin bu koşturma sırasında sağlıklı kurutulmuş meyvelere kolaylıkla ulaşmaları hedeflenmektedir. Proje sayesinde evlerinden dışarı çıkmayan engelli kadınlar istihdam edilerek her gün kendi işyerlerine gitmeleri sayesinde özgüvenleri attırılarak engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama entegrasyonlarında en önemli unsur hayata geçirilmiştir.

Tesiste vatandaşlardan gelen talebe göre de en az 1 ton olmak kaydıyla kurutmada yapılabiliyor. Meyveler genelde havuç, kivi, portakal, pomelo, domates ve elma. Gelen ürünün kurutma ücreti kurutulacak mal, kg, istenilen nem ve kalınlıktaki paketlemeye göre değişiyor.” dedi. Kayseri Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi, Kocasinan ilçesi Cırgalan Mahallesi'nde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Doğal Ürünler Bahçesi karşısında yer alıyor. (BGC)

Editör: Haber Merkezi