Doğada yetişen kuşburnu, özellikle dağcı ve köylülerin vitamin deposu olarak biliniyor.

Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu, yüksek tepelerde kırmızı görünümüyle dikkat çekiyor. Bazı kişiler kuşburnunu toplayıp, gelir kapısı haline dönüştürürken, dağcılar da doğanın bu nimetine yoğun ilgi gösteriyor. Kayseri’de faaliyet gösteren ve sık sık Erciyes tırmanışları ve doğa gezileri ile gündeme gelen Buzul Dağcılık kurucularından İsmail Aydoğan, kuşburnuna bölge halkının aynı zamanda 'İtburnu' da dediğini söyledi.

Aydoğan, şöyle dedi:

"Kuşburnu, dağcıların sık sık karşısına çıkıyor. Çünkü doğada kendiliğinden yetişiyor. Bizler de tırmanışlarımız ya da doğa gezilerimiz dallarından topluyor ve daha sonra çaydanlıkta kaynatıp suyunu içiyoruz. Kuşburnunun aynı zamanda marmelatı da yapılıp satılıyor. Uzmanlar sağlık açısından da faydalı olduğunu belirtiyor. Gözden, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları ile gribe kadar iyi geldiği dile getiriliyor."

Kuşburnunun dağcılar için soğuk kış günlerinde doğadaki vitamin deposu olduğunu ifade eden Aydoğan, şimdiden gelecek tırmanışlar için kuşburnu depolamaya başladıklarını ekledi. 

Editör: Haber Merkezi