Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, soğuk havada cilt yapısı ve insanların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında açıklama yaptı. Tümtürk, kış aylarında soğuk hava ve kuru ayazın etkisiyle nem dengesinin bozulduğunu ve ‘atopik dermatit’ adı verilen, alerjiye yatkın cilde sahip kişilerde egzama şikayetlerinin olduğu söyledi. Tümtürk kışın insanların sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak için yapması gerekenleri şöyle sıraladı;

" Kışın soğukta mutlaka eldiven ve bere kullanılmalıdır. Atmosferin soğuk ve kirli havasından etkilenen cilt, akşam uygun temizleyicilerle arındırılmalıdır. Cildi nemlendirmek için bol su ve sıvı tüketmek gerekir.
 Özellikle kış aylarında su tüketimi azalmaktadır. Vücuttaki zararlı toksinler dışarıya ter yoluyla atılmaktadır. Günde an az iki litre su içmek ciltteki kırışıklıkları azalmasına neden olacaktır. Çok sık duş almak cildin kendini nemlendirmek için ürettiği doğal yağı azaltmaktadır. Özellikle kış aylarında bu alışkanlık minimum düzeye indirilmelidir. 
Kışın kadınların makyaj yaparken kullandıkları fondöten gibi kapatıcılar yüzde uzun süre kalmamalıdır. Gün sonunda uygun ürünlerle yüz temizlenerek gözenekler açılmalıdır. 
Genelde yapılan işle ilgili olarak çok sık el yıkanıyorsa, doğru ürünlerle eller çok sık nemlendirilmelidir. Alerjik ve hassas cilt tipine sahip kişilerin dermatologlarla görüştükten sonra kendilerine uygun ürünleri kullanması gerekir. 
Tavsiye üzerine kullanılan ürünler bazen cilde yarar yerine zarar vermektedir. Kışın özellikle yüksek rakımlı alanlarda yaşayanlar ile kayak yapanların güneşin ultraviyole ışınlarından korunması için doğru ürünler kullanması gerekir."

Editör: Haber Merkezi