ERÜ Psikolojik Danışma Merkezi ve İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen, 'Gençlerde Özgüven ve Motivasyon' konulu konferansa, Yrd.Doç.Dr. Şahin Güven, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Yazar Halis Kuralay, görme engeli nedeniyle karşılaştığı sorunları öğrencilerle paylaştı. Yaşamla barışık olduğunu ve kendini eksik hissetmediğini belirten Yazar Kuralay, hayatıyla ilgili unutamadığı anılarından birini şu şekilde anlattı:

"Üçüncü sınıfı bitirdikten sonra, dördüncü sınıfta, gören arkadaşlarla birlikte okumaya başladım. Buna 'Kaynaştırma eğitimi' deniliyor. Engelli olmayan kişilerin içerisinde, engelli çocukların okumasına kaynaştırma diyoruz. 53 kişilik sınıfta, 3 gözleri görmeyen arkadaştık. Bir gün, öğretmen sınıfa geldi. Bir engellinin, meseleleri nasıl algıladığına ilişkin çok önemli bir not bu. Öğretmen, petrolün Türkiye’de nerede çıkarıldığını sordu. Sınıftan hiç kimsenin bilememesi üzerine, bunun çok önemli bir konu olduğunu ve bilemediğimizden dolayı sinirlendi. Dünyada petrol krizinin olduğu dönemlerdi. Herkesin ayağa kalkmasını istedi ve koştu masanın oradan bir şey aldı galiba. Sonra uzaktan 'Çat' diye sesler gelmeye başladı. Öğretmenin vurduğunu göremiyorum ama sesleri duyuyordum. Tabii, sıra dayağı atıldığını anladım. Fakat kötü olan, sesin giderek bana yaklaşmasıydı. Beni bir kaygı aldı. Kaygımın sebebi 'Elim acır, kızarır' filan değil. Kaygım şu, 'Bu çocuğun gözleri görmüyor. Bilmese de olur veya bilemeyebilir’ der de, güya kendi açısından bir pozitif ayrımcılık yapar ve bana vurmadan geçer mi? Neyse ki, sıra bana geldi ve öğretmen bir tane de bana vurdu. ‘Oh be öğretmenin Allah sizden razı olsun’ dedim. Hayatta yediğim en tatlı dayaktı. Çünkü adam beni, tamdan saymıştı. Sende bunlar gibisin demişti. Senin bunlardan bir farkın yok demişti."

"IŞIĞA İHTİYACIMIZ YOK, IŞIK ACİZ GÖRENLERİN İHTİYACIDIR"

Işığın hiçbir öneminin olmadığını ve bunun gören acizlerin ihtiyacı olduğunu ifade eden Kuralay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Işığa ihtiyacımız yok. Işık, siz aciz görenlerin ihtiyacıdır. Bir gün yine, nöbetçi öğretmen sınıfın yanından geçiyor. Işık olmayan sınıftan sesler geldiğini duyuyor ve korkuyor. İçeride cin mi var diye, tedirgin oluyor. Sınıfa girdiğinde de, görüyor ki, 20 tane kör ders çalışıyor."

Konferansın sonunda, Yazar Halis Kuralay’ın, noktalardan oluşan ve görme engellilerin parmaklarıyla okudukları kabartma yazı sistemi olan, Braille alfabesiyle yazılmış Kuran-ı Kerim’i okuması, kendisini dinlemeye gelenler tarafından ilgiyle dinlendi.

 
Editör: Haber Merkezi