Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni botları, komandolar tarafından kullanılmaya başladı. Kayseri'deki 1'inci Komando Tugayı'ndaki Mehmetçikler yeni botlarıyla, savaşı andıran, gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı bir gösteri gerçekleştirdiler.

4 MEVSİM ÖZEL VE HAFİF BOTLAR
Ordunun envanterine giren su geçirmez, ayağı terletmez ve oldukça hafif yeni tip botların ve teknolojik gelişmelerin tanıtım faaliyeti, TSK’nın en seçkin birliklerinin başında gelen, sancağında iki altın madalya bulunan 1'inci Komando Tugay Komutanlığı General Vecihi Akın Kışlası'nda yapıldı. Tanıtım etkinliğinde konuşan 1'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, şöyle dedi:

"Birliğimiz 1974 yılında Kıbrıs’a paraşütle inerek, tarihimizin ilk ve tek hava indirme harekatını gerçekleştirmiştir. Ülkemizin hali hazırda tek hava indirme yeteneğine haiz birliktir. Gerek Kıbrıs barış harekatı gerekse teröristlerle mücadelede 341 şehidi ve 3 bin 906 gazisi bulunmaktadır. O nedenle sancağımızda 2 adet üstün cesaret ve feragat madalyası bulunmaktadır. KKK tarafından üstün teçhizat ve donanım ile yeni tip botlar tugayımızda kullanılmaktadır. Özel olarak tasarlanan haki denkli botlar, Türkiye’nin bitki örtüsüne, kamuflaj rengine uygun olarak belirlenmiş, mevcut üniforma deseni ile uyumludur. Sıcak ve soğuk iklim koşullarına uyumlu, teknoloji gereği 4 mevsimde kullanılmaktadır. Nefes alabilir ve su geçirmez yapısı ile kaymaz tabanıyla , kauçuk otomobil lastiklerinde kullanılan lastiklerle aynı malzemaya sahiptir. Yeni botların topukları, bilek burkulmasını önleyici malzeme ile güçlendirilmiştir. Eski botlara göre 300 gram hafiftir."

TSK’da envantere ilk olarak Kayseri’deki komando tugayında giren yeni tip botlarla, yurtdışı ve içi faaliyetlerde başarıyla görev alan komandolar, çok namlulu roketatar ve dağ topunun atışı, mayınlı ve el yapımı patlayıcı arazide eğitim, komando kollarının sarp kayalıklı arazide teröristlerle temasa geçmesi, keskin nişancı ve uzak mesafede gözetleme timleri,kar motoru ile yaralı tahliyesi, sızma parkurunda gerçek mermi ve patlayıcılarla çatışmaya giren, buzlu sulardan ve karlı araziden geçen komandolar, 200 metreden balon hedeflerine piyade tüfeğiyle birer atış yapan Mehmetçiğin, hedefte Komando yazısı oluşturma etkinliklerini başarıyla gerçekleştirdi.

Etkinlik sonunda Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, tanıtım ve çeşitli etkinliklerde gerçek mermiler kullanan personelini kutladı. 1'inci Komando Tugay Komutanı Aydın, ilk etapta 1700 adet gönderilen yeni tip botlarla ilgili her eğitim sonrası Genelkurmay başkanlığına rapor iletildiğini ekledi. Bu arada etkinlik sırasında Kıbrıs ve terörist faliyetlerde ele geçen 300 malzemenin yer aldığı komando Müzesi de medya mensuplarına gezdirildi

Editör: Haber Merkezi