Kayseri’de işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirildi.

Araştırma sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada, ‘’Kayseri’nin işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Kayseri’deki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Kayseri düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir’’ denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Kayseri’deki özel sektörde faal olan 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde gerçekleştirilen çalışmada, 3 bin 307 işyerinin bizzat ziyaret edildiği bildirilen açıklamada, bu işyerlerinin 2 bin 911 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandığı kaydedilerek, ‘’Çalışma kapsamında Kayseri ilinde 2.072 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Kayseri’nin açık iş oranı yüzde 1,6 olarak hesaplanmıştır.

Başka bir deyişle, Kayseri’de her 100 kişilik kadronun 98,4’ü dolu 1,6’sı ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 16,9’u, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 6 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 38 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir.

Açık işler için yüzde 16,7 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 13,6 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 6,6 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 1,2’si için yabancı dil yeterliliği, yüzde 5,2’si için bilgisayar kullanımı, yüzde 5,2’si için satış ve pazarlama, yüzde 2,4’ü için proje tabanlı çalışma, yüzde 4,4’ü için etkin hesap yapabilme,21,7’si İş Ahlakına Sahip Olma, yüzde 9,2’si Fazla Mesaiye Kalabilme, yüzde 1,5’i Seyahat Edebilme Esnekliği,yüzde 5,3’ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 10,5’i için iletişim ve ifade etme, yüzde 11,2’si için takım çalışması becerileri, yüzde 57’si için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 41,9’u için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir’’ ifadelerine yer verildi.

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 3,6 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ‘’Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünü yüzde 3,5 açık iş oranı ile Bilgi ve iletişim sektörü ve yüzde 2,7’lik açık iş oranı ile Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü izlemektedir. Kayseri’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Beden İşçisi (Genel), Mobilya Döşeme İşçisi, Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Terzi, Metal Mamuller Montaj İşçisi, Garson (Servis Elemanı), Mobilyacı, Satış Danışmanı, Temizlik Görevlisi olduğu tespit edilmiştir.’’ 
Editör: Haber Merkezi