Kurban bayramına sayılı günler kaldı ve alışverişler yapılmaya başlandı. Peki vatandaşlar neye göre kurbanlıklarını alacaklar? Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin püf noktalarını paylaşıyor ve her türlü hayvan kontrollerinin de ücretsiz olduğunu vurguluyor.

Dezenfeksiyon İşlemleri Ücretsiz Yapılacak
Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül: “ 4 Ekim 2014 tarihinde Kurban Bayramını kutlayacağız, bu tarihten önce ilimizde Belediyenin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelince gerekli dezenfeksiyon işlemleri ve kontrolleri yapılacaktır. İl müdürlüğü bünyesinde geçici kurban pazarlarında dişi hayvanlara yönelik gebelik muayeneleri ücretsiz olarak yapılacaktır ve belediyenin belirlediği semt pazarlarında da Veteriner hekim kontrolünde kurbanlık hayvan kesimleri sağlanacaktır.” dedi.

Alo Küpe Hattı
Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde hayvanların çalıntı olup olmadığı ve yaşı ile ilgili olarak alo küpe hattının kurulduğunu belirterek mesai saatleri içerisinde vatandaşların 338 21 44 nolu telefondan 247’yi bağlatarak satın aldıkları hayvanlar hakkında gerekli bilgiyi alabileceklerini ifade ediyor.

Kulak Küpesi İle Pasaport Karşılaştırılmalı

Başkan Akgün Ergül, pazar yerlerinden kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor:
-“Sağlıklı bir hayvanın fiziksel olarak tüyleri parlak, ağız ve burundan herhangi bir akıntısı olamayan, bakışları canlı, önündeki yemini yiyen, geviş getiren ve burun ucu nemli olan hayvanları tercih edilmelidir.

-Kurbanlık alırken kulak küpesi ile hayvanlara ait pasaportun karşılaştırılması yapılmalıdır. Pasaport üzerinde hayvana ait her türlü bilgi yaş, ırk, cinsiyet aşılama vb. Bilgiler mutlaka kontrol edilerek alınmalıdır. Kulak küpesi olmayan hayvanlar kesinlikle alınmamalıdır.

-Kurbanlık olacak hayvan ön kesici dişlerini düşürmüş olmalıdır ve düşen dişin yerine halk arasında “kazma diş” olarak tabir edilen dişlerin çıkmış olması gerekmektedir. Böylece hayvanların 2 yaşını doldurduğu anlaşılır. Bu iki diş sağındaki solundaki dişlerden bariz olarak büyüktür.

-Kurbanlık olacak hayvanların uzuvlarında herhangi bir eksiklik; kırık boynuz, kulağı kesik , gözünün kör vb. durumunun olmaması gerekmektedir.”

Kurban alacak vatandaşların bu hususlara dikkat etmelerini öneren Akgün Ergül, tüm Kayserililerin kurban bayramlarını tebrik ettiğini sözlerine ekliyor.
 
Haber:Derya SAVAŞ
Editör: Haber Merkezi