Tomarza ilçesinde bir markette mağaza yöneticisi olarak görev yapan 2 üniversite mezunu 35 yaşındaki Şükrü Pekel, yörede çapar olarak bilinen bu ırktaki cins köpeğin Kayseri’de “Coğrafi İşaret” tescilinin alınması için mücadele veriyor. Çapar cinsi köpekler üzerine bir çiftlik de kuran Pekel, yurtiçi ve yurtdışına yaklaşık 2 bin köpek göndermiş.

Pekel, ''Toplam iki üniversitede işletme bölümü, mobilya dekorasyon bölümlerini bitirdim. Şu an 3. üniversitede Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü'nü okuyorum. Çapar köpeklerinin tanıtımı ve çoğaltılması için kamu desteği de olması gerekiyor. Çok masraf altına girip Tomarza’da çapar üretim çiftliği kurdum. 5 yaşından veri köpek merakım var. Bu ilçede bütün çobanlar çapar köpeği ile gezer. Türkiye’de en çok popülasyon Tomarza’da bulunmaktadır. Şu an 50 kadar köpeğim var.

Bu köpekler kangal ve malaklı cinslerinden farklıdır. İlçede şu anda 500 kadar çapar çoban köpeği bulunmaktadır. Siyah çizgili renklidir. Ben bu değeri Aksaray ve Sivas’ta olduğu gibi Kayseri'ye kazandırmak istiyorum.” diye konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi