Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı, Kamu kurum ve kuruluşlarının İl Müdürleri, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Hasyüncü ile Sanayi ve Ticaret odaları temsilcileri katıldı. Kayseri’de yerli malı tüketimini ve üretiminin desteklenmesi anlamında duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Kayseri Eylem Planı” çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Düzgün, Yerli Malı haftası kapsamında yerli malı üretimi ve tüketimine dikkat çekmek için bu yıl Kayseri’de özel bir kampanya başlattıklarını söyledi.

"YERLİ MALI HAFTASI GÜZEL BİR NOSTALJİ"
Yerli malı haftasının yıllardır kutlanagelen önemli bir faaliyet olduğunu ve çocukluk günlerindeki yerli malı haftası kutlamalarının herkesin hafızasında güzel bir nostalji olarak yer edindiğini anımsatan Düzgün, şöyle devam etti: “Kayseri yerli üretimde ülkemizde öncü kentlerimizden. Çünkü 1926’da uçak fabrikası Kayseri’de kuruluyor. Ancak yaklaşık 20 yıllık bir üretimin sonunda maalesef kapatılıyor. Aynı şekilde Sümerbank’ı hepiniz bilirsiniz ilk yerli malı denilince 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda akla hep Sümerbank geliyor. Kendi tükettiğimizi kendimiz üretmemiz adına devletimizin önderliğinde ve rehberliğinde kurulmuş olan fabrikaların başında da Kayseri Sümer Bez Fabrikası yer alıyordu. Özel sektörümüzün de giderek güçlenmesi sonucu Sümerbank da özelleşti. Artık Türkiye de özel sektör çok ciddi bir güce sahip. Bugün pek çok ürünümüzü özel sektör üretiyor. Yerli malı haftasını vesile kılarak tüketim alışkanlığımızı yerli ürünler lehine geliştirmemiz, muadil ürünlerde yerli olanı tercih etmemiz gerekiyor. Hatta bazı kamu kurumlarımızın satın alma şartnamelerinde düzenlemeler yaparak yerli ürünlerin tüketiminin sağlanması konusunda biraz da zorlayıcı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yerli tüketirsek yerli üretimimiz de artacak, dolayısıyla ekonomimizin gelişimine, kalkınmasına daha çok istihdamın sağlanmasına çok önemli katkısı olacağı kanaatindeyim.”


"2023 HEDEF DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİNE GİRMEK"
2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağını vurgulayan Vali Düzgün, “2023’de Türkiye’nin hedeflerinden birisi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. Bunun için de daha çok ihracat yapmamız, daha çok üretmemiz ve tükettiğimiz ürünlerden de yerli mallarını tercih etmemiz gerekiyor. Çünkü ürettiğimiz ürünleri biz tüketemezsek, yerli ürünler yerine yabancı ürünleri ikame eder isek üretim yapan fabrikaların, işletmelerin birer birer kapandığını görmemiz kaçınılmaz bir son olur. Kapanan her işyeri de işsizlik demektir. Her işsizlik de ülkemizde suç oranlarının artması hırsızlıktan dilenciliğe varıncaya kadar birçok suç ortamının oluşması için zemin hazırlamak demektir. Onun için yakın gelecekte bizlere ve çocuklarımıza daha güzel bir Türkiye bırakmamız için, onlara daha gelişmiş, müreffeh, daha kalkınmış bir ülke bırakmamız için mutlaka yerli tüketimin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Vali Düzgün’ün konuşmasının ardından “Kayseri’de Yerli Tüketim ve Üretimin Desteklenmesi” konulu sunum yapan Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, yerli malı üretim ve tüketiminin ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları detaylı şekilde anlatarak, bu konuda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yer aldığı “Kayseri Eylem Planı”nı hazırladıklarını dile getirdi.
 
Editör: Haber Merkezi