Olay, geçen yıl 1 Temmuz'da Kocasinan ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre; M.A. babasından kalan tarlada beraberindeki M.A., M.D.,  M.B., M.A., ve M.Ö. ile birlikte define aramaya başladı. Devriye gezen jandarma ekipleri, kaçak define arayan 6 kişiyi gözaltına aldı. 6 kişi hakkında, Kayseri 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 'Kültür varlıkları bulmak amacıyla izinsiz olarak kazı veya sondaj yapmak' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

'MERAKTAN KAZDIK'

Davada tutuksuz yargılanan 6 şüpheli hazır bulundu. Sanıklardan M.Ö., "Dedektörü açtık ancak nasıl kullanılacağını bilmiyorduk. Suç olduğunu bilmiyorduk. Bilseydik, yapmazdık. Böyle bir şey yaptığımız için de pişmanız" dedi.

Babasına ait arazide kazı yaptıklarını söyleyen M.A. ise, "Babam, yıllardır 'burada bir şey var' dediği için merak ettik. Meraktan dolayı kazdık. Burası bizim kendi tapulu arazimizdir. Suç olduğunu bilseydim gece kazardım. Gündüz vakti kazmazdım" diye konuştu.

Diğer şüphelilerde, yaptıkları eylemin suç olduğunu bilmediklerini öne sürerek, beraatlerini istedi. Mahkeme hakimi 6 şüpheliden M.A., M.A., M.A., M.D. ve M.Ö.'yü, 'Kültür varlıkları bulmak amacıyla izinsiz olarak kazı veya sondaj yapmak' suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Hakim, sanıkların cezasına 'iyi hal' indirimi uygulayarak, cezalarını 1'er yıl 1'er ay 10'ar gün hapis cezasına düşürdü ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Hakim, tutuksuz sanık M.B.'nin ise, delil yetersizliğinden beraatine karar verdi.

Editör: Haber Merkezi