Ticaret Bakanlığının esnaf ve sanatkarlara tanıdığı hibe desteği olanağını esnafların çoğu olumlu karşılarken, aynı zamanda desteğe erişemediklerini kaydetti. 15 yıldır esnaflık yapan telefoncu Türker Başdemir, verilen desteğin sadece birkaç açıklarını kapatmaya yettiğini belirterek “Devletimizin verdiği destek güzel bir düşünce. Fakat bu destek esnaflar için kesinlikle yetersiz düzeyde. Zaten orta halli bir esnafın ödediği kira veya kredi 15 bin TL’lerde. Verilen destek en fazla ufak çapta çalışanlarımıza yaptığımız ödemede destek oluyor” şeklinde konuştu.

Çevrelerinde hibe desteğinden yararlanan esnafların olduğunu, ancak kendilerinin yararlanamadıklarını belirten Başdemir, açılmaların yeniden salgında patlamayı tetiklemesinden korktuklarını vurgulayarak “Geçen sefer de aynı muhabbeti yaşadık, yine ‘koronavirüs bitti’ denecek. Şu an virüsün yeni çıkan bir varyantından korkuyoruz. Bu seferki varyantın patlamasında kendimizi toplayabileceğimizden şüpheliyiz. Bu kadar serbesti ne kadar iyi, düşünmek lazım” sözlerini dile getirdi.

Yaklaşık 40 senedir giyim sektöründe faaliyet gösteren esnaf Ayhan Öztoprak ise devletten verilen desteği aldıklarını söyleyerek “Devletimiz esnafa az da olsa yardımcı oluyor. Az da olsa destekten faydalandık” dedi. Gelecek haftadan itibaren Pazar günleri sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilgili konuşan Öztoprak “Pazar günleri ortalık açılırsa bir şeyler yapabiliriz, normalde zaten Pazar günleri dükkanımızı açıyoruz” dedi.

“DESTEKLERİN HİÇBİRİNİ ALAMADIK”

Yaklaşık 5 yıldır süsleme ürünleri satışı yapan esnaf Semih Kundak, açıklanan desteklerden yararlanamadıklarını belirterek “Yapılan hibe desteği bizi kapsamıyor. Maalesef bahsedilen desteğin hiçbirini alamadık. Ya şartlar elvermiyor, ya da başka bir sebepten dolayı talebimiz geri tepiyor. Bu konuda muzdaripiz ve birçok esnaf da bizim gibi aynı durumda” şeklinde konuştu. Kundak, “Bu desteğin hiçbir şekilde yeterli olmayacağını herkes gibi onlar da biliyor” diye ekledi.

Pandemiden bu yana yaşadıkları süreci aktaran ve gurbetçilerden umutlu olduklarını belirten Kundak “Bir buçuk senelik süreçte iş yapma oranlarımız %10’lara kadar düştü. Temmuz ayında gurbetçi yoğunluğu sebebiyle işlerimizin iyi olacağını düşünüyoruz. Ancak giderler ve masrafları karşılamaya gerek gurbetçi yoğunluğu, gerek devletin vermiş olduğu hibe veya krediler yeterli olmaz” diye konuştu. Kundak, “Masraflarımız çok ağır. Personelimizi göndermek istemiyoruz. Hiçbir şekilde destek alamıyoruz. Yaz ayları geçmezse çoğu esnaf sıkıntıya düşecek. İnşallah iyi olur” diyerek konuşmasını tamamladı.

“BU OLAYI ANLAYAMADIK”

30 yıldır pastırmacılık yapan esnaf Selçuk Ülker, “Esnaf olarak devletten hiçbir hibe desteği almadık. Şu an verdikleri hibe desteği de bizi kapsamıyor. Biz hangi kategoriye girdiğimizi bilmiyoruz. Bu olayı anlayamadık” diye konuştu. Ülker, yapılan desteğe başvurduklarını ancak kabul edilmediklerini, kendilerinin kapsanmadığını dile getirdi. Ülker, “Kayseri’deki esnaflarımıza gurbetçiler gelmezse esnaf bitmiş demektir” dedi.

Büfe işleten ve 11 yıldır Çarşı esnafı olan Abdullah Patıroğlu ise “Hibe alamadık. Başvuru yaptık ve büfe sınıflandırmasına girdiğimiz için kabul etmediler” dedi. Patıroğlu, hibe yerine kredi alabildiklerini vurgulayarak “Esnaf olarak beklentimiz kalmadı. 1,5 yıldır çok zor zamanlar geçiriyoruz. Devletten gerekli desteği göremedik, sadece kamu bankasından kredi borçlandık ve onun dışında herhangi bir mali destek alamadık” diye konuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi