Bayram,şunları söyledi: “Biz fideleri aylar öncesinde 17 günlük kapanmanın olacağını hesaba katmadan sipariş vermiştik. Siparişler kapanmaya denk gelince vatandaş hale gelemedi. Fidelerimiz yerinde büyüdü, döküldü. Bir taraftan şimdi biz de imha ediyoruz. Sıkıntıya düştük. Zararımız boyumuzu aşıyor, başa çıkamayacağımız seviyeye geldi. Bizler de destek isterdik, ama Cumhurbaşkanlığı’nda o kadar danışmanın arasında bunu hatırlatan olsaydı herhalde bize de bir şeyler düşünürlerdi. Fide satıcılarına, günü geçmiş fideleri dökenlere yardım yaptıklarını hiç duymadım.”dedi.

“Çiftçi faturalarını ödeyemediği, masraftan yıldığı, ürettiği ürünü değerlendiremediği için çiftçiliği bırakıyor” diye konuşan Bayram, bir tanıdığının su parasını yapılandırıp ödeyemediğini ve bu sene bir şey ekmeyeceğini söylediğini belirtti. İki çocuğunu burada sigortalı olarak çalıştırdığını ve işletmelerinin 3 ev geçindirdiğini söyleyen Ahmet Bayram, fide fiyatlarındaki son durumun kendilerini nasıl etkilediğini şöyle anlattı: “Kolisi 125-130 TL’lik fideleri 50-60 TL’ye verecek firmalar var. Aklım satacağımı kesse getiririm, yüreğim sızlıyor. Geçen yıl Ereğli’den kolisi 90 TL’lik domates fidesi almaya başladım, 40 TL’ye kadar düştü.

Domatesleri satamayınca bir arkadaşla kafa kafaya verip 5 ton salça kaynattık. Salça kaynatıp doldurmak kolay mı, fabrikatör müyüz?”dedi.(BGC)

Editör: Haber Merkezi