KAYSERİ Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) Başkanı Yakup Deveci, mobilya hammadde imalat ve tedarikçilerinin yaptığı zamların, KDV indirimi ile elde edilen avantajı ortadan kaldırdığını belirterek, ''Resmen zam yağmuruna maruz kaldık ve bu zam furyası hız kesmeden devam ediyor. Sektörün geleceği için zam kaçınılmaz ve bu zamlar, tüketicilere olumsuz yansıyacak'' dedi.

KAYMOS Başkanı Deveci, çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, 3 yıl önce İstanbul'da Uluslararası Mobilya Fuarı'nda, Kayseri firmalarının yer bulamadığını, gerekli destekler ve girişimler sonucu, 2016 yılında 41 firma ile katılım sağladıklarını bildirdi. Deveci, ''2017'de bu sayıyı 57'ye çıkardık ve 2018 Ocak ayı içinde yapılacak fuarda Kayseri firmalanının toplamda 800 metrekare alan büyütmelerini sağladık. Ayrıca, 18 firmayı da bu fuar organizasyonuna dahil ederek toplamda 75 firma ile kenti temsil edeceğiz'' ifadelerine yer verdi. Mobilya hammadde imalatçı ve tedarikçilerinin yaptığı zamların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Deveci, şunları kaydetti:

''KDV indirimi ile canlanan mobilya sektörü, anlam verilemeyen bir şekilde hammadde imalat ve tedarikçilerinin yaptığı zamlara maruz kaldı. Bu zam furyası hız kesmeden devam ediyor. KDV indirimi ile elde edilen avantaj ve rekabet şansı tamamen ortadan kalktı. Sektörün geleceği ve mobilya üreticileri için zam kaçınılmaz hale geldi ve bu zamlar, tüketicilere ve enflasyon rakamlarına olumsuz yansıyacaktır. Başta sünger, profil ve ahşap panel levha gibi ana hammaddelerde fiyat artışları sürüyor. Bu soruna acilen bir çözüm getirilmeli.''


Kayseri'de mobilya sektörünün, direkt veya dolaylı yollardan 100 bin kişiye istihdam sağladığını da ifade eden Deveci, ''Kentimizdeki bin 600'e yakın farklı ölçekteki üreticilerin korkulu rüyası halini alan çalışan personelin kıdem tazminatları, firma öz sermayelerine eşit hale geldi ve işletmelerin yaşamını tehdit eder hal aldı. Çalışan mesai arkadaşlarımızın da hak kaybına uğramadan bu sorunun çözülmesini bekliyoruz'' dedi.


Sektör devlerinin ve markalarının şehri olan Kayseri’nin, lider olduğu sektör ile hak ettiği düzeyde fuar alanının olmamasının sıkıntısını yıllardır yaşadıklarını belirten Deveci, ''OSB yönetiminin üstlenmiş olduğu fuar alanı projesinin tamamlayarak, 2018 Kayseri Mobilya Fuarı’na yetiştireceklerini umut ediyoruz'' ifadesini kullandı.
Editör: Haber Merkezi