Kayseri Şeker’in aldığı bakliyat ve kuruyemiş ürünlerini, Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesindeki paketleme tesislerinde işlemden geçirerek “PAN BAKLİYAT-PAN KURUYEMİŞ” markasıyla piyasaya sunduğu belirtildi.

Ayçiçeği tarımında, dekarda verimlilikte ülke ortalaması 2016 yılında 152 kilogram iken iklim şartları nedeniyle 2017 yılı hasat döneminde Kayseri Bölgesindeki ortalamanın ise 130 kilogram olduğu belirtildi.

Ülkemizde üretilen 157 bin ton çerezlik ayçiçeğinin 45 bin tonu Denizli bölgesinde, 30 bin tonu ise Kayseri Bölgesinde üretilmekte olup 2017 yılında ayçiçeği hasat dönemi öncesindeki iklim şartları nedeniyle ayçiçeği dane doluluğu ve parlaklığı bakımından Kayseri Bölgesinde yetişen ürünlerin ilk sırayı alması bölgedeki üreticileri mutlu etti.

Ay çiçeğinde Kayseri’de yoğun olarak ekim yapılan Yeşilhisar ve Kocasinan ilçelerimizin ekolojik koşulları, çerezlik ayçiçeği tarımı için oldukça elverişli olup bu bölgelerde yetişen ürünler kuruyemiş sektörü tarafından öncelikli olarak tercih edilmeye başlandı.

Kayseri Merkez ve Yeşilhisar Bölgesinde 25 Ağustos’ta başlayan 2017 yılı hasat döneminde Kayseri Şeker’in ayçiçeği sektöründeki etkin olmasından çiftçiler oldukça mutlu olduklarını ve ürün bedellerinin Kayseri Şeker tarafından peşin olarak en uygun bedelle ödenmesi de çiftçiyi memnun ediyor.

Ayçiçeği hasadı esnasında konuşan bazı çiftçilerin görüşleri: Bölgesi kadın çiftçilerinden Selma Çabuk; Daha önce böyle bir faaliyet görmemişti. Çiftçiler hep dolandırılıyordu. Ziraat Mühendisleri ayağımıza kadar geliyorlar Ürünümüzü ayağımıza kadar gelip peşin parayla alıyorlar. Ölçümleri her şeyi gözümüzün önünde yapıyorlar. Hüseyin Akay beyden Allah razı olsun. Böyle bir insanı Allah başımızdan eksik etmesin. Çiftçi hizmetlerden memnun olduğu için bundan sonra daha çok ekecek.

Yeşilhisar Bölgesi çiftçilerinden Ramazan Akyurt; Şeker Fabrikasından ziraat Mühendisi arkadaşımız gelip hiçbir ücret talep etmeden çekirdeğimizin değerini fiyatını belirliyorlar. Satmak istersek hem de peşin parayla alıyor. Bundan dolayı çok teşekkür ederiz. İki üç gündür ben burada çekirdek kurutuyorum ziraat mühendisi arkadaş devamlı gelip her taraftan numune alarak bizim malımızın değerini bize bildiriyorlar. Bundan dolayı kendilerine çok teşekkür ederiz.

Yirmi beş dönüm çekirdeğim var Allah ne verirse bende bugün eletip numunemi göstereceğim. İnşallah anlaşıp peşin para ürünümüzü verirsek bizde inşallah toprak suyumuzu borçlarımızı kapatıp rahata ereriz. Rekabet bizim için her zaman iyidir. Önceden iki üç tane tüccar vardı onlar ne söylüyorsa o fiyata vermek zorundaydık. Fakat Kayseri Şeker işin içine girdikten sonra biraz daha fiyat değerleri yükselmeye başladı. Bundan dolayı da emeği olan herkese çok teşekkür ederiz. Pancar kotamız olmadığı için pancar ekemiyoruz. Ama şimdide çekirdeğimizi Şeker Fabrikasının değerlendirmesi bizim için çok iyi oldu. Büyüklerimize çok teşekkür ediyorum.

Yeşilhisar Bölgesi çiftçilerinden Ahmet Bülbül; Kayseri Şeker’in ayağımıza kadar gelip çekirdeğimizi buradan alması bile çiftçimize büyük katkı sağlamıştır. Bunun yanında kabak çekirdeği, nohut, fasulye gibi ürünlerimizi de alacaklardır. Buraya kadar gelip peşin parayla çekirdek alması çiftçiye büyük katkı sağlamaktadır. Yeşilhisar bölgesinde erken ekilen kesimlerde verim düşük. Şimdi ekilenlerde dönümünde iki yüz kilo civarında çekirdek veriyor. Biz nisanın yirmi beşinde filan ekiyoruz sekizinci ayın beşi altısı gibi de hasata başlıyoruz. İşçilik sorunumuz yok. Bizim pancar işçisi bu çekirdeği de kesip yapıyor. Pancarı yapana çekirdeği de veriyoruz. Kesip patosa atıyor. Patosdan da biz getirip buraya serip kurutuyoruz. Biçerdöverle eleyip bir yere silo yapıyoruz. Benim şahsıma ait yüz beş dönüm yerim var yirmi üç, yirmi dört ton bekliyorum. Kayseri Şekerde sağ olsun gelip burada bakıyor mallarımıza peşin para ödeyip bizleri sıkıntıdan kurtarıyor. Başkanımızdan Allah razı olsun

. Kocasinan İlçesi Kızık Köyü çiftçisi Mahmut Akay; Kayseri Şeker’in ayçiçeği sektörüne girmesi çiftçinin çok büyük menfaatine oldu. Paramızı peşin veriyor. Ürünümüzü ayağımızda alıyor. Yolumuzu da kolaylaştırıyorlar çok memnunuz. Analizleri burada yapılıyor ona göre fiyat veriliyor. Ben pancar ekmiyorum ama çekirdeğimi satıyorum hububatımı satıyorum. Ay çekirdeği piyasasına Kayseri Şeker’in girmesi ile fiyatlarda denge oldu tüccardan daha fazla vermeye başladı.17 dekar yerim vardı 3 tona yakın ürün aldım. Dekara verimlilik 175 -200 kilo civarında. Çok teşekkürler Kooperatif başkanımızdan da Allah razı olsun çok iyi oldu bu işler.

Çiftçinin değil na merde merde dahi muhtaç olmadan geçimine katkı sağlamak amacında olduklarını belirten Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; “Şeker pancarı tarımı bizim önceliğimizdir. Ancak Şeker pancarı münavebe bitkisi olduğu için 3 senede bir ekilmesi gerekiyor. Şeker pancarı ekimi dışında diğer tarımsal faaliyetlerinde de çiftçilerimizle beraber olmak ve ürünlerinin değerinde satılması konusunda çalışmalar yapmaktayız. Böylece çiftçimizin, kaliteli sertifikalı tohumlar kullanarak, yetiştirdiği her bir ürününün sözleşme kapsamında ve iyi şartlarda üretilmesi, veriminin artırılması için ilgili firmalarla iş birliği içerisinde bulunarak çiftçimize destek sağlamaktayız” dedi.

Editör: Haber Merkezi