3 yıldır bakkallık yapan Oğuz Değerli; “Şu an olabilecek en düşük seyirde gidiyoruz. Özellikle fiyat konusunda zincir marketlerin bizi etkileme oranı çok yüksek. Örneğin bir ürüne zam geliyor, biz zam gelince direk yansıtmak zorunda kalıyoruz ve marketler zammı geç yapıyor. Bu yüzden insanlar bizi pahalı olarak görüyor. Ayrıca pandemi kısıtlamalarına tabi olduğumuz için iş düşüklüğü çok yüksek. Yüzdeye vuracak olursak marketlerin %70 oranında düştü.”dedi.

Değerli, temel gereksinim alışverişinin artık internet üzerinden paket servis şeklinde yapılabilir hâle geldiğini, bakkalların “paket servislik bir olayı olmadığını”, büyük firmaların kendilerinin yerini kaptığını dile getirdi. Değerli, insanların temel gereksinimlerini büyük marketlerden karşılaması üzerine “Halka söylenecek bir şey yok çünkü halk tedirgin” dedi. “Devlet kanalından hiçbir yardım göremedik. Ne kira yardımı, ne vergi indirimi, hiçbir katkıda bulunmadılar. ‘Siz büyük defterdesiniz ve büyük ölçekli esnaf olarak gözüküyorsunuz’ diyor ve yardım yapmıyorlar.”dedi. Değerli, pandeminin bir an önce bitmesini dileyip, “Bizi büyük marketlere boğdurmasınlar, tek temennimiz bu” diyerek, sözlerini tamamladı.

“BU MARKETLERE ÇARE BULUNMAZSA, TUTUNMAMIZ İMKANSIZ”

Bir diğer esnaf İsmail Özcan’da, “Bakkallardan büyüyenin de olduğunu, küçülenin de olduğunu” iddia etti: “Şehir merkezinde bulunduğumuz için bize fazla gelen olmadı. Ama ‘bakkal amca’ dediğimiz mahalle arasındaki bakkallar bizden bir tık daha iyi, yani kötünün iyisi diyebiliriz.”dedi. Özcan, yaşadıkları sorunlarla alakalı “Halk arasında ‘üç harfli’ denilen bu marketlere karşı bir çare bulunmazsa, bizim gibi esnafların burada tutunması imkansız. Sebepleri ise verdiğimiz kiralar ve kazançların düşüklüğü. %4 komisyonlu sigara satışları bizi ayakta tutuyor. Mahallelere bu marketler ard arda açılmamalı, sınırlı olmalı. Bu tip küçük esnafı kollamak amaçlı önlemler alınabilir”, diye konuştu. Özcan, “Bakkalların en büyük sıkıntısı masrafların giderek artması ve kâr marjının giderek düşmesi. Benim gözümde bulunan bu. Tütün ürünlerinde ciro yapmazsak büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz”, dedi. Ayrıca, büyük bir içecek üreticisinin kendilerine ve süpermarketlere farklı fiyatlardan satış yaptığının da altını çizdi. (BGC)

Editör: Haber Merkezi