Kurban Bayramı sona erdi ve pazarlar yeniden yaz mevsimine teslim oldu. Kavurucu yaz sıcağının altında çalışan pazarcılar fiyatlarda artış olmadığını söylerken, vatandaş ise filesini dolduramadığını dile getirdi. Baharatçılık yapan Avni Kınıc, "Baharat fiyatları her zamankine göre biraz yüksek. Pandemiden dolayı biraz sıkıntı çektik. Satışlarımız iyi değil. Bayram hareketliliği yoktu. Her baharatta artış var, bunda var şunda yok denilecek bir durum yok" diye konuştu. Kınıc, vatandaşları pazardan alışveriş yapmaya davet ederek "Pazar her zaman iyidir, ucuzdur, tazedir. Müşteriye hitabımız iyidir. Müşterimiz sevmediği malı iade edebilir" şeklinde konuştu.

Pazarcı Yakup Bozot ise bazı durumların pazarları olumsuz etkilediğini vurgulayarak "Fiyatlar yaza göre yüksek ve ürün yok. Kayseri piyasası da çok büyüdü. Tarlalarda su sorunu var ve yağış az oldu. Fiyatlarda 50 kuruş ila 2 liraya varan artışlar olabiliyor. Pandemiden dolayı işler kesat, fiyatlar müşteriye ağır geliyor. Buna rağmen markete kıyasla pazar fiyatları cazip. Ortada nakit para yok, bundan dolayı insanlar markete yöneliyor ve kartla ödeme yapıyor" diye konuştu.

Bayramı nasıl geçirdiklerini anlatan Bozot, "Bayramda satışlar biraz iyiydi. Onun sebebi de et bayramı olması ve etin yanına domatesin, biberin lazım olmasıydı. Bayramdan önce de biber ve domates 5 TL idi, şimdi de 5 TL. Bunun bayramla bir alakası yok, bu arz-talep meselesi" diye konuştu. Bozot, haftanın zam şampiyonunun fiyatı 10 TL'yi gören limon olduğunu belirterek "Geldiği yataklarda bu dönem limon yerine mandalina yetiştirilmiş olabilir" dedi. Müşterilerden Nuran Beyaz, pazar fiyatlarının bayram dönemine göre aynı olduğunu, alışveriş için pazarı tercih ettiğini söyledi. Bir diğer müşteri Arif Duran ise fiyatları mevsimine göre pahalı bulduğunu, kontrollü harcama yaptıklarını belirtti.

Bir diğer pazarcı Cengizhan Özkuzugüdenli ise "Pazarcı olarak biz bile pahalı buluyoruz. Vatandaş gerçekten mal alamıyor. 1 kilo ürün alan adam artık yarım kilo oluyor. Fiyat artışının sebebi mazottur. Ben de günlük 100 TL'lik mazot yakıyorum. Bu tezgahtaki patatesleri biz ekiyoruz, babam çiftçi. Gübre, su, elektrik fiyatları arttı. Fiyatlar artınca millet alışverişe gelmiyor. Akşamüstü Suriyeliler fiyatların düşeceğini biliyor ve onlara zararına satıyoruz" diye konuştu. Haftanın zam şampiyonunun biber ve domates olduğunu belirten Özkuzugüdenli, "Gelen adam kalitesine, eziğine, çürüğüne bakmıyor. Poşeti doldurmasına bakıyor. Niye kaliteli yemeyelim? Ne olursa olsun kaliteden ödün veriyoruz. Halka üzülüyorum, keşke halka destek verseler" şeklinde konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi