“Kripto para 2009 yılında ortaya çıkmış, herhangi bir merkeze bağlı olmayan ve “blockchain” denilen bir ağ üzerinde bulunan sanal paradır. Bir merkezi olmadığından dolayı da güvensizlik var. Yani Euro’nun arkasında Avrupa Birliği, Dolar’ın arkasında ABD, Türk Lirası’nın arkasında Türkiye Cumhuriyeti varken; Bitcoin ve Altcoin olarak ikiye ayrılan kripto paralar hiçbir merkeze bağlı değil. FED ve Avrupa Merkez Bankası gibi kurumlar kendi sanal paralarını çıkartmak için çalışmalara başladı.

“FIRSATI KAÇIRIYORUM” ETKİSİ

Birtek, “Türkiye’de pandemi sürecinde “bir fırsat kaçırıyorum” düşüncesiyle kripto paralara ilgi büyüdü” diyerek ülkemizde kripto paranın çok büyük bir rağbet gördüğünü ileri sürdü. Birtek; Visa, PayPal gibi hizmetlerin ödeme yöntemlerine Bitcoin’i eklemesini ve pandemi döneminden beri süregelen temassız ödeme şeklini kripto paralara duyulan ilgiyi artırdığını belirtti.

ÜRETİM SÜRECİ

Birtek, kripto paraların nasıl üretildiğini şöyle anlattı: ““Mining” yani “madencilik” denilen bir tanımla, elektrik gücüyle bilgisayar üzerinden üretimi yapılıyor. Çeşitli üretim yöntemleri var. Bilgisayarı olan herkes yapabilir ama belli özellikler gerekmektedir. Üretmek için çok masraf harcanır.”dedi.

BİR “PONZİ” OLABİLİR

Birtek, kripto paranın bir “ponzi” ya da bir “saadet zinciri” olabileceği iddiasında bulundu. Ayrıca merkezi olmayan bu paranın yasallığının da söz konusu olmadığını söyleyen Birtek, Türkiye’deki durumu “Zaten geçen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto para borsalarından Türk yatırımcıların bilgilerini istedi. Sebebi ise çok fazla yasa dışı işlemlerde kripto para cinsinden ödemeler yapılması” diyerek özetledi. Birtek; kripto paraların temelini kimsenin bilmediğini, ancak çok sayıda yatırımcısı olduğunu söyledi. Birtek, kripto paralar hakkında “Kripto paralar hisse senetleri gibi değildir, kazanç çok yüksek olduğu gibi kayıplar da yüksek olabiliyor ve bunlar intiharla bile sonuçlanabiliyor. Paranızı bilmediğiniz şeylere kaptırmayın” diyerek uyarıda bulundu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi