Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Serbest Bölge alanı içerisinde atıl duran arazinin bir bölümünün kendilerine tahsis edilmesi durumunda, sanayicilere kira öder gibi yüksek teknoloji merkezi yapacaklarını ve bu tahsis edilen arazi üzerinde yıllık 120 megavat elektrik enerjisi üretecek Güneş Enerji Santrali kurma projeleri olduğunu belirterek bu proje ile yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.
İLK DENEMEYİ KENDİ FİRMAMDA GERÇEKLEŞTİRDİM
Güneş Enerji Santrali’nin randıman açısından ilk denemesini kendi firmalarında devreye koyarak incelediklerini ifade eden Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, beklediklerinden daha fazla bir randıman aldıkları için Organize Sanayi Bölgesinde mevcut alan içerisinde 7 megavatlık bir santralin siparişini verdiklerini söyledi.
Açıklamalarına devam eden Hasyüncü,”Türkiye’de ilk defa kendi firmamda 1 megavatlık yani bir milyon vatlık Güneş Enerji Santrali’ni (GES) 2014 yılı Ocak ayı itibarı ile devreye koyduk. Beklediğimizden daha fazla bir randıman aldığımız için şu anda Organize Sanayi Bölgemizdeki mevcut alanın içerisine de 7 megavatlık bir santralin siparişini verdik. Sahanın düzlenme işlemleri devam ediyor. Ön ödemelerini yaptık, akreditifini açtık. İşçilik ve bağlantılarını da anlaştık. Tahminen birkaç ay içerisinde 7 megavatlık Organize Sanayi Bölgesi’nin de Güneş Enerji Santrali devreye girecek. Kayseri’de beklediğimizden daha çok güneşten enerji elde ettiğimizi görünce hem sanayicileri teşvik ediyoruz. Hem de bu projeyi daha geniş kapsamlı nasıl yaparız diye düşünüyoruz” dedi.
SERBEST BÖLGE’DE YÜKSEK TEKNOLOJİ MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ
Serbest Bölge içerisinde atıl duran arazinin bedeli karşılığında kendilerine tahsis edilmesi durumunda birkaç yıl içerisinde Yüksek Teknoloji Merkezi yapmak istediklerinin altını çizen Hasyüncü, “Bir önceki ay Enerji Bakanımız Taner Yıldız’ında katıldığı bir toplantıda bunu gündeme getirdik. Örneğin Serbest Bölge’de birkaç milyon metrekare atıl duran bir yer var. Bu alan bedeli karşılığında bölgemize tahsis edilirse aynı TOKİ’nin yapmış olduğu gibi, kira öder gibi yüksek teknoloji merkezi yapmak. Sanayicilere uzun vadede kira öder gibi, mülkiyeti verecek, hem yüksek teknoloji hem de diyelim ki 2 milyon metrekare yeri orada bölgemize kazandırır bunun 1 milyon metrekaresini de kapatır geri kalan tarafı park alanı, yeşil alan, sosyal alan gibi planladığımızda 1 milyon metrekareyi de tamamen güney cepheye birkaç yıl süre içerisinde inşaatını planlamak suretiyle yapıp bir taraftan tahsis etmek ve bu alanı da yani iş merkezlerinin çatı kısmını da güneş panelleri ile döşemek suretiyle Serbest Bölgede yaklaşık 110-120 megavat büyüklüğünde bir Güneş Enerji Santrali kurma projemiz var. Bakanlar Kurulu kararı ile Serbest Bölge’den yer tahsis edilmesinde bir sakıncası yok denilirse, bizde bu alanının kısa zamanda alt yapısını yaparak bölge sanayicisine kazandırırız. Daha yüksek teknolojinin önünü açarız” dedi.
20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Bu proje ile bin metrekarelik alana sahip, bin adet firmanın hayata geçmesi ile yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanacağına vurgu yapan Hasyüncü,”   
Şöyle bir baktığımızda bin tane, bin metrekarelik alana sahip iş merkezi kazandırdığımız zaman oraya 120 megavat gücünde Güneş Enerji Santrali çıkıyor ve her bir firmada yaklaşık 20 kişi çalıştıracağını düşünürsek yaklaşık 20 bin kişiye de istihdam sağlamış oluyoruz. Böyle bir projemiz var. Bu projemizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız’a, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Serbest Bölge A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç ile bu konuları paylaştık. Biz bu teklifimizi onlara yaptık. Onlar kendi aralarında yapacakları olağan veya olağanüstü genel kurullarında bu teklifimizi görüşecekler ve ücreti karşılığında alabileceğimiz hem de boş duran atıl duran bir alanın ekonomiye kazandırılması diğer taraftan da Serbest Bölge A.Ş. hissedarlarının da o yatırım bedelini fazlasıyla geri alma imkanı ortaya çıkacak. Bu projemizin ne zaman hayata geçeceğini, ilgili arkadaşların buna nasıl bakacakları, hukuki ve kanuni prosedürleri var mı? aşar mıyız, böyle bir çalışmalarımız var. İnşallah bir an önce bunu gerçekleştiririz” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi