Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Başkanlığında gerçekleştirilen Diyarbakır Koordinasyon toplantısında Sur’da atlan adımlar bölge milletvekilleri ve bakanlık yetkilileriyle birlikte masaya yatırıldı. 2015 Aralık ayı itibariyle başlayan terör olayları sonucu büyük ölçüde hasar gören ilçede 3 bin 695 bağımsız birimin zarar gördüğünün belirtildiği toplantıda, söz konusu ilçe için çok sayıda projenin üretildiği ifade edildi.  Tamamlanan ve yapımına devam edilen projelerin ayrıntılı olarak ele alındığı toplantıda,terör saldırılarından zarar gören Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde 135 dönüm alanda kamulaştırma sürecinin tamamlandığı, tahliye işlemlerinin ise devam ettiği dile getirildi. Diyarbakır’ın önemli turistik merkezlerinden Hz. Süleyman Camii ve çevresini kapsayan geniş bir alanın Nisan 2017’de kullanıma açıldığının hatırlatıldığı toplantıda, Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin uygulama projelerinin yapım çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.
TARİHİ YAPILARIN RESTORASYONUNDA SONA YAKLAŞILDI
Terör saldırılarından evi hasar gören her vatandaşın zararının karşılandığı bilgilerinin yanı sıra tarihi ve kültürel dokunun korunması da toplantının ana gündem maddelerinden biri oldu. Bu kapsamda aralarında Kurşunlu Camii’nin de bulunduğu 16 ayrı tarihi yapıdan 4 adet tarihi tescilli yapının restorasyon çalışmaları tamamlandığı, 8 eserin restorasyon çalışmaları devam ettiği, 4 eserin ise restorasyon çalışmalarının ihale aşamasında olduğu vurgulandı.
KONUTLARDA ANLAŞMA BÜYÜK ÖLÇÜDE SAĞLANDI
Suriçi’nde devam eden konutların yeniden inşası kapsamında irtibat ofislerinin kurulduğu ve bu ofislerin bölgede yaşayan vatandaşlarla yeniden inşa konusunda anlaşma yoluna gittiği de toplantıda anlatıldı. Bu görüşmelerde 2 bin 694 kişiyle uzlaşıldığı, 2 bin 134 kişiyle de mutabakata varıldığı bilgisi toplantıda vurgulandı. Ayrıca Çölgüzeli bölgesinde 2 bin 172, Üçkuyular’da ise 3 bin 465 olmak üzere toplamda 5 bin 637 adet yeni konutun tamamlanacağı da açıklandı.
SURİÇİ’NDE ALTYAPI TAMAMLANDI
Konutların yeniden inşası ile tarihi yapıların restorasyon işlemlerinin yanı sıra bölgede büyük ölçekli bir alt yapı çalışması yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu çalışmaları da tamamlama aşamasına getirdi. Altyapı çalışmaları kapsamında 20 bin 623 metre kanalizasyon hattı, 24 bin 898 metre içme suyu hattı, 4 bin 41 metre de yağmur suyu iletim ve şebeke hattının yapımı tamamlandı. Altyapıya ilişkin iyileştirme çalışmalarının detayları da ayrıntılı olarak Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda ele alındı

Editör: Haber Merkezi