KAYSERİ Pancar Kooperatifi 65'inci mali genel kurulu yapıldı. Genel kurulda konuşan Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, "Pancar çiftçisini ve şeker sektörünü ayakta tutacak olan kuruluş Kayseri Şeker olacak" dedi.

Kayseri Pancar Kooperatifi 65'inci mali genel kurulu yapıldı. Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi'nde gerçekleştirilen genel kurula Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile Pankobirlik temsilcileri, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer ile yönetim kurulu üyeleri ile kooperatif üyesi 8 bin 41 çiftçi katıldı. 2017 yılı faaliyetlerinin ibra edilmesinden sonra konuşma yapan Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, " Şeker Fabrikalarının ihale sürecinde de görüldü ki, bu sektörün en güçlü kuruluşu Kayseri Şeker’dir.Türkiye’de Pancar Çiftçisini de, Şeker Sektörünü de ayakta tutacak olan kuruluş Kayseri Şeker’dir. Biz birlik, bütünlük içinde oldukça, büyük Kayseri Şeker ailesi olma anlayışına sadık kaldıkça, Kayseri Şeker yöneticilerine, çalışanlarına ve çiftçilerine bu sektörde çok önemli roller düşecektir" dedi.

Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü: " 7.5 senedir çok hızlı hareket ettik, çok koşturduk, çok gayret gösterdik, çok başarılar sağladık. Hep birlikte büyük bir başarı elde ettik. Bir kısmının imrendiği, bir kısmının kıskandığı, bir kısmının hayal bile edemediği büyük bir başarı sağladık. Kayseri Şeker’in kapısına kilit astırmamayı başardık. Türkiye’de pancar çiftçisinin alın terine, emeğine en yüksek fiyatı vermeyi ve peşin ödemeyi başardık.Aynı zamanda Kayseri Şekeri sürekli yüksek kar eden bir şirket yapmayı başardık. Kayseri’de sürekli vergi rekortmeni olmayı başardık. İstihdam da Kayseri’nin en büyüğü olmayı başardık. Türkiye’nin en büyük 100 şirketinden biri olmayı, sürdürmeyi başardık. Türkiye’nin en itibarlı şirketlerinden biri olmayı başardık. Türkiye’de kurulan ilk dört şeker fabrikasından biri olan Turhal Şeker’i çiftçimize, camiamıza kazandırmayı başardık. Şeker sektöründe lider konuma gelmeyi başardık. Kayseri’den Yozgat’a, Sivas’tan Tokat’a, Orta Anadolu’yu yatırımlarımızla donatmayı başardık. Kayseri Şeker Fabrikası baştan ayağa yenilendi, yeni idare binası yapıldı, yeni kireç kulesi yapıldı. Boğazlıyan Şeker’e küspe kurutma ünitesi yapıldı. Boğazlıyan, Şarkışla ve Develi’ye Lisanslı Depolar yapıldı. Şarkışla’ya Bölge Müdürlüğü, Tarım Market ve Depo, Yenipazar’a Bölge Müdürlüğü, Tarım Market ve Depo,Kayseri Merkez’e Tarım Market yapıldı. Pınarbaşı’na besi çiftliği yapıldı. Bünyan Ağcalı’da kireç ocağı alımı yapıldı. Süksün, Devecipınar, Yenifakılı’ya Güneş Panelleri yapıldı. Türkiye’nin güçlü olması için her alanda olduğu gibi tarımda ve tarıma dayalı sanayide de yatırıma ihtiyacı vardır. Türk çiftçisi kalkınmadan, yeterli kalkınma olmaz. Çiftçilerimiz köylerinde günümüz ihtiyaçlarını karşılayarak insanca yaşamını sürdürecek seviyeye gelmeden kalkınma gerçekleşmiş olmaz. İşte bizim bunları gerçekleştirmek gibi çok ulvi bir hedefimiz var. Bu hedefe varmanın yolu, modern tarım tekniklerini uygulamaktan, verimi artırmaktan ve kazancını artırmaktan geçiyor.Tarımda sorun ve sıkıntılar sayılamayacak kadar fazla. Çok sayıda tarımsal kooperatif, üretici birlikleri ve benzeri kuruluşlar var. Ama çok önemli bir kısmı idari ve mali açıdan maalesef yetersiz durumdalar. Bu kuruluşlarla ilgili mevzuat yeniden düzenlenmeli, bunlar fonksiyonel hale getirilmeli, profesyonelce yönetilir hale getirilmeli, idari ve mali açıdan güçlendirilmelidirler. Tarımın ve tarımsal kuruluşların sorunlarının çözümünde Kayseri Şeker’in uygulamaları örnek alınmalıdır. Kayseri Şeker bütün uygulamalarında Türkiye’de örnek bir kuruluş olmuştur. Bu güzel örnek, geliştirilerek uygulanırsa ülkemiz, tarımın ve hayvancılığın her alanında dünyada söz sahibi konumuna gelir inancındayım.Bu çerçevede bütün bilgi ve birikimimizi tarım ve şeker sektörü ile paylaşmaya hazır olduğumuzu da belirtmek isterim."

'SEKTÖRÜ KAYSERİ ŞEKER AYAKTA TUTACAK'

Kayseri Şeker Fabrikası'nın sektör için önemine de vurgu yapan Başkan Akay, "Türkiye’de pancar çiftçisini ve şeker sektörünü ayakta tutacak olan kuruluş Kayseri Şeker’dir. Allah güç, kuvvet versin. Biz birlik, bütünlük içinde oldukça, bu sektörde çok önemli roller düşecektir. Şeker sektörü bundan sonra bizim gücümüzle ayakta kalacaktır. Herkesin bu anlayış içinde olması gerekiyor. Bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor.Bu ruh, bu coşku, bu birikim, bu özgüven, bu çalışkanlık, bu cesaret bizde yeterince var. Turhal Şeker teslim alındıktan sonra; bizim çalışanlarımızın, bizim çocuklarımızın coşkulu çalışması ve gayreti dillere destan olmuştur. Adeta Turhal Şeker Fabrikasının veya Kayseri Şeker Fabrikasının kuruluş yıllarındaki ruh yeniden canlanmıştır. Hep birlikte yeni bir heyecan, bir motivasyon oluşmuştur. İnanıyorum ki bu heyecan ve motivasyon Turhal’da büyük bir başarıyı ortaya çıkaracak, bu başarı da bize yeni kapılar açacaktır" şeklinde konuştu.

FOTOLU

Editör: Haber Merkezi