KAYSO’nun kasım ayı meclis toplantısına, Vali Şehmus Günaydın, KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve KAYSO üyeleri katıldı. Toplantıda ekonomik gelişmelere değinen KAYSO Başkanı Büyüksimitci, “Küresel olarak ekonomide ciddi değişiklikler var. Bütün piyasalarda enflasyon kaygıları olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün enflasyon artmaya devam ediyor. Özellikle kurdaki yüksek oynaklığın reel sektörün yatırım ihtiyacının iştahını da azaltma ihtimali olduğunu da görebiliyoruz. Sürdürülebilir büyüme beklentilerini de olumsuz yönde etkiliyor. Ekim ayında beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon rakamları sonraki aylarda fiyat artışlarının devam edeceğini gösteriyor. Bizim için en önemli şey istikrar. Sanayici önünü görmek istiyor. Üretime ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız. Temennimiz halen düşmekte olan faizlerin ve enflasyonun düşmeye devam etmesi, finansal istikrarın tesis edileceği ortama kısa sürede kavuşmaktır” diye konuştu.

‘ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN VERGİLERİN KALDIRILMASI ÖNEMLİ’

Asgari ücretle ilgili görüşünü de açıklayan Büyüksimitci, “Kesinlikle bizim çalışanlarımızın mutlu olmadığı bir ülkede hiçbir işverenin mutlu olma şansı yok. Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına sonuna kadar hak veriyoruz. İnşallah görüşmeler 1 Aralık’ta başlayacak. Görüşmelerin çok kısa sürede bitebileceğine inanıyoruz. Asgari ücretin kesinlikle enflasyonun üzerinde bir rakam olması gerekir. Tüm çalışanlar için aslında asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılması işverene destek açısından çok önemli. Birde tabi asgari ücret alanların dışında asgari ücretin üzerinde ücret alanlar da var. Vergi dilimleri eskisi gibi kalırsa ciddi şekilde ikinci ayda vergi dilimini dolduranlar var. Vergi dilimleri artınca işverene maliyetleri artıyor. Mutlak suretle vergi dilimlerinin yükseltilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘RAKAMLARA BAKTIĞIMIZ ZAMAN İYİYİZ AMA BU BİZE YETMEZ’

Vali Şehmus Günaydın ise, “Zorlu bir dönemden geçiyoruz. Çok büyük sıkıntılar içinde dünyanın gelişimini takip ediyoruz. Çok şükür sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülke olarak pandemi sürecinden en az hasarla çıkmak için her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz. Bunun içinde bizler sanayicimizin sıkıntısı olduğu zaman mutlaka bizlere gelmesi için iletişim kanallarını açık tutuyoruz. Gece, gündüz fark etmez ne zaman bir arkadaşımızın sıkıntısı varsa bireysel olarak arayabileceği gibi kurumsal olarak da her zaman arayabileceklerini kendilerine ifade ettik.

Bu yöntemle de eksiklerimizi ve sorunlarımızı en kısa sürede çözdüğümüzü düşünüyoruz. Rakamlara baktığımız zaman iyiyiz, iyinin ötesiyiz ama bu bize yetmez. Biz bunun çok daha iyisini başarabilecek düşünceye ve güce sahibiz. Bir araya geldiğimiz zaman aşamayacağımız hiçbir engel yok. Bugün 4 milyar dolara yakın ihracattan bahsediyoruz. Bunda hepinizin çok büyük emekleri var. Sizlere teşekkür ediyorum. Bunu devam ettirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi