KHK ile işlerinden atılan ve işlerine geri dönmek için başlattıkları direnişin 195'inci, açlık grevlerininse 75'inci gününde akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın evi özel harekat tarafından basıldı. Gülmen ve Özakça, gece yarısı baskınıyla gözaltına alındı.

Gülmen ve Özakça aileleri, eve girmeye çalışan polislere Gülmen ve Özakça’nın adli kontrol nedeniyle imza vermeye gidildiğini söyleyip, bu nedenle haklarında bir arama kararı olmasına tepki gösterse de polis kapıyı kırıp zorla içeri girmek için çalışma başlattı.

Adli kontrole rağmen gözaltı

Kapıyı kırıp eve giren özel harekatçı polisler, açlık grevindeki Gülmen ve Özakça’yı adli kontrol kararı gereği karakolda imza atmalarına rağmen, imzalarının üzerinden 10 saat geçmeden ev baskını ile gözaltına aldı.

Kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, baskına ilişkin sosyal medya hesabından “Bütün sokakları tutmuşlar evde önlükleri, kitapları alıyorlar. 75 gündür açlık grevinde olan Nuriye ve Semih’i götüreceğiz diyorlar.” açıklamasını yaptı.

Gezi ve Tekel direnişine benzer eylemlere dönüşebilir...

Kozağaçlı yakalama gerekçesi olarak “eylem ölüm orucuna dönebilir, gezi, tekel benzeri eylemlere sebep olabilir.” iddiasında bulunulduğunu aktarırken, evin civarındaki tüm sokakların polislerce tutulduğunu ve polisin evdeki kitaplarla önlükleri aldıklarını belirtti.

Kolları bükülerek, sürüklenerek…

Sabaha karşı Twitter hesabından Gülmen ve Özakça’nın gözaltına alındığını duyuran Kozağaçlı, “Son derece uygunsuz şekilde, zorlanarak, kolları bükülerek, yatırılarak, sürüklenerek götürüldüler” ifadelerini kullanırken ‘Asla vazgeçmeyeceğiz’ mesajını iletmesini istediklerini kaydetti.

SAĞLIK DURUMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

Gözaltı sonrası Gülmen ve Özakça’yla görüşen Avukat Selçuk Kozağaçlı sosyal medya hesabından bu sabah yaptığı açıklamada “Semih ve Nuriye’nin selamları var herkese, yorgun ama iyiler. Oldukça hırpalanmışlar. Su ve Şeker yatırdık, ancak gözaltı süresinin uzaması halinde her ikisini de keseceklermiş, böyle bir haksızlığa boyun eğmeyecegiz dediler” ifadelerini kullandı.

Yüksel’e çağrı

Öte yandan Acun Karadağ ve Veli Saçılık ile birlikte direniş alanındaki yurttaşların nöbeti de devam ederken, Avukat Selçuk Kozağaçlı da herkese Yüksel’e gitmeleri konusunda çağrıda bulundu. KHK ile ihraç edilen emekçi Veli Saçılık, Gülmen ve Özakça’nın gözaltına alınmasına tepki göstererek, süresiz açlık grevi eylemi başlatabileceklerini aktardı.

Esra özakça serbest

Sabaha karşı Nuriye ve Semih'le birlikte gözaltına alınan Esra Özakça serbest bırakılırken, direniş alanında nöbet tutan Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça ise hastaneye götürüldü.

Avukatlar Ayşegül Çağatay ile Ebru Timtik’le gözaltına alınan Esra Özakça, serbest bırakıldıktan sonra yaşananları anlattı. Özakça; “Bir cinayet girişimi yaşadık dün akşam evimizde. Arkadaşlarımızı öldürme amaçlı bir saldırıydı. Çünkü biz onlara sarılmaya, dokunmaya kıyamazken onlara işkence yaptılar. Onları vermediğimiz için bize de saldırdılar.” dedi.

EĞİTİM SEN: Derhal serbest bırakılsınlar, işleri iade edilsin

Gülmen ve Özakça’nın üyesi olduğu Eğitim Sen de yaşananlara dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar dile getiridi: “Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki, sağlık durumları nedeniyle büyük hassasiyet gösterilmesi gereken, her an sağlık durumlarını kötüye götürebilecek bir enfeksiyonu kapabilme ihtimali olan üyelerimiz Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz! Onların iradelerini yok sayabilecek, gözaltı süresince karşılaşabilecekleri her türlü olumsuz duruma dair hükümeti ve yetkilileri uyarıyor, sendikamızın süreci yakından takip edeceğinin bilinmesini istiyoruz! Üyelerimiz Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in taleplerinin süratle karşılanarak yaşamlarına sağlıklı biçimde devam edebilmelerini, haksız ve hukuksuz ihraç edilen herkesin görevine iade edilmesini istiyoruz” denildi.

DESTEK VERENLER GÖZALTINA ALINDI

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın gözaltına alınmasının ardından Yüksel Caddesi'ndeki direniş alanında toplananlar polis engeline takıldı.

Yüksel Caddesi'ne gelen polis, anıt çevresinde açlık grevine destek verenleri dağıtmak istedi. Bu arada ihraç edilen kamu emekçilerinden sosyolog Veli Saçılık ise İnsan Hakları Anıtı’nın üzerine çıkarak alanı terk etmeyeceklerini söyledi.

Müdahale Sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Polis daha sonra Yüksel Caddesi ve bağlanan bütün sokakları kesti. İnsan hakları anıtı önüne giriş sağlanamıyor.

Editör: Haber Merkezi