Kayseri Sanayi Odasında saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan Ahilik Kaftan Giyme Töreni yapılan konuşmalar, yılın Ahisi Mehmet Kabak'a kaftan giydirme töreni ve plaket töreni ile sona erdi. Törene, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Cengiz Yılmaz ve protokol üyeleri katıldı.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, "Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 2021 yılı “Ahi Evran Yılı” kapsamında düzenlediğimiz, “Yılın Ahisi” Ahilik kaftanı giydirme programımıza hoş geldiniz diyor, Hepinizi şahsım ve yönetim kurulum adına saygıyla selamlıyorum. 2021 yılı Ahi Evran-ı Veli’nin doğumunun 850. yılı olması sebebiyle UNESCO tarafından ve Cumhurbaşkanlığımızca yayınlanan genelge ile “Ahi Evran Yılı” olarak ilan edilmiştir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuş ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur.

Yüzyıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişimimizi sağlayan Ahilik Teşkilatının dünya kültürüne ve ticaret literatürüne büyük katkıları olduğu gibi, milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olmuştur. Bizlerde, oda ve borsa camiası olarak, sadece günü kurtarmak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışta olmadık. Hep daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Her alanda yeni ve çok daha büyük hedeflere ulaşmak için gayret gösteriyoruz. Çünkü bizler, kadim Ahilik teşkilatımızın günümüzdeki temsilcisiyiz. Ecdadın bize bıraktığı bu kutlu mirasın hakkını vermek için uğraş veriyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin kalkınmış bir ülke olarak dünya üzerinde belirleyici ve söz sahibi olmasıdır. Bunun da yegâne yolu değerlerimize sahip çıkarak bir ve beraber olarak çalışmaktan geçiyor. Ahiliğin temellerinin atıldığı Kayseri’de Ahilik Kültürü’ne her zamankinden daha çok sahip çıkarak, Ahi Evran’ın miras olarak bizlere bıraktığı Ahilik kültürünü genç nesillerimize sağlam bir şekilde aktarmak ve anlatmamız gerektiğine inanıyoruz. Sanayiciler olarak Ahilik anlayışı içerisinde şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin daha fazla gelişip kalkınması için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bu anlamda sanayimize yıllardır hizmet veren, Ahilik Kültürüne uygun yaşamış ve yaşamaya devam eden, Odamız tarafından Yılın Ahisi seçilen, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz Sayın Mehmet KABAK ağabeyimizi ve değerli ailesini canı gönülden tebrik ediyor, Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Yine Ahilik geleneği ile üreten, istihdam sağlayan ve ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm sanayici ve işadamlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu vesile ile Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere, yüzyıllardır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatan tüm esnaf ve sanatkârlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum" diye konuştu.

KAYSO tarafından yılın Ahisi olarak seçilen Emek Çelik Kapı’nın sahibi İş Adamı Mehmet Kabak yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: " İlk okuldan sonra belli bir süre kunduracılık ardından tezgahtarlık askerden geldikten eski sanayide 2 metrelik bir barakada çaycılık yaptım. Çaycılıktan sonra büyüklerimizin desteğiyle 35 metrekare dükkanda demirci işine başladım Uzun yıllar soğuk demirle uğraştıktan sonra oğullarımla birlikte çelik kapı işine başladık. Bu süreçte Ahilik değerlerinden asla vazgeçmedik. Günümüzde ticaret erbabı esnaf ve sanatkarların kurumlar Ahiliği insana değer veren dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerden yaralanmaktadır. Şehrimizden seçilen tüm Ahi arkadaşlarım adına ve kendi adıma bu değerlerin kaybedilmemesi için söz veriyorum"dedi.

Editör: Haber Merkezi