Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından kabul edilen “Canlar Yanmasın” projesi kapsamında Japonya’ya ziyarette bulundu.

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da özel bir öğrenci yurdunda elektrik kaçağından dolayı çıkan yangında 10’u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda öğrencinin yaralandığı acı olay sonrası KCETAŞ “Canlar Yanmasın” projesini geliştirdi.

Görev sorumluluğu sayaçlara kadar olup sonrasında bir denetim sorumluluğu olmamasına rağmen KCETAŞ, zaman içerisinde yıpranan ve bozulan elektrik iç tesislerinin denetimi konusunda teknik ve mevzuatsal anlamda boşluğun giderilmesi için kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında bu projeyi EPDK’ya sundu.

EPDK tarafından kabul edilen proje ile ilgili en iyi dünya uygulamaları araştırıldığında Avrupa ve Amerika ülkelerinin denetim yapmadığı, Japonya’da ise 1900 yılından günümüze kadar uzanan ve meskenlerde 4 yılda bir; okul, yurt, sinema, tiyatro, endüstri tesisleri gibi kalabalık yerlerde yılda bir denetim yapıldığı görüldü.

Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin katkılarıyla, KCETAŞ ve Kanto Elektrik Güvenlik İnceleme Derneği (KDH) arasında 2018 yılı Kasım ayında toplantı düzenlendi. Gerçekleşen bu görüşmede KDH tarafından, KCETAŞ ARGE heyetine Japonya’nın elektrik altyapısı hakkında ve iç tesisat kontrollerinde izlenen yol hakkında detaylı bilgi verildi. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığına bağlı toplam 7 dernekte 10.000 elektrik mühendisi tarafından “Japonya Elektrik İş Güvenliği Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri” kapsamında sürekli olarak sahada denetim yapılmaktadır. 2017 verilerine göre, Japonya’da yapılan denetimlerin sonucunda yıllar içerisinde elektrik kaynaklı ölümlü kazalar azaldı ve yangılarda %10’a kadar geriledi.

Ziyaretlerinin Japon basınında ilgi ile takip edilip, haber olarak yer aldığını belirten KCETAŞ ARGE Şefi Kürşat Tanrıöven, “KCETAŞ, tüketicilerini ülkemizin geleceği için bize emanet edilmiş bir değer olarak görmektedir. Bu nedenle Kayseri’de okul, yurt, AVM, endüstri tesisleri gibi yoğun yerlerde hem 90 yılı aşan tecrübemiz hem de teknik ziyaretten öğrendiğimiz bilgiler ışığında denetim çalışmaları yaparak, hazırladığımız raporları EPDK ve ETKB’ye sunup benzer çalışmaları ülkemizde de başlatmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi