Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan KGC Başkanı Metin Kösedağ, müzeye 'KGC Veli Altınkaya Basın Müzesi' adının verileceğini söyledi. 2019 yılında ERÜ İletişim Fakültesi işbirliğinde çalışmaları başlayan müzenin açılışının, Kayseri'deki ilk Türk gazetesi Erciyes'in yayın yıldönümü olan 29 Ağustos (2021) tarihinde yapılacağını belirten Kösedağ, "Kayseri'de bir basın müzesinin kurulması fikri, aramızdan ayrılan Veli Abi'mize aitti. Bu müze için çok çaba gösterdi. Ancak yaşamı, müzenin açılışını görmeye el vermedi. Bu nedenle yönetim kurulu olarak onun fikri ve çabasıyla başlayan bu müzeye, kendi adının verilmesini kararlaştırdık. Müzemizi ziyaret eden misafirlerimiz hem Kayseri basın tarihine dair hem de ülke tarihine dair bilgiler edinebilecekler. Oldukça modern dizayn edilecek müzemizden, sıkılmadan ve hatta eğlenerek ayrılacaklar. Ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor, 29 Ağustos'ta yine pandemiden dolayı herhangi bir engelle karşılaşmaz isek, açılışımızı yapmış olacağız." diye konuştu.

Basın Müzesi ile ilgili bugüne kadar şunlar yapıldı:

2019 yılının Ekim ayında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’na bir proje hazırlandı. ORAN tarafından kabul edilen projeyle basın müzesinin içerisinde sergilenmek ve yeni yazılacak basın tarihi kitabında kullanılmak üzere gazete arşivleri tarandı, dergiler, televizyonlar, radyolar ve internet haber siteleriyle ilgili külliyat çalışması yapıldı. Gazete arşivleri iki aşamada tarandı. İlk aşamasında Kayseri’deki 75’nci Yıl Halk Kütüphanesi, ERÜ Kadir Has Kütüphanesi, ERÜ KAYHAM ve ERÜ KAYTAM ile Raşit Efendi El Yazmaları Kütüphanelerindeki arşivler incelendi. Buradaki eksikler tespit edildikten sonra, ikinci aşamada sırasıyla Ankara Millî Kütüphane ve İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi arşivleri incelendi.

ORAN projesi büyük ölçüde arşiv işimizin tamamlanmasını sağladı, eksik kalan kısmında da çalışma kendi imkanlarımızla sürdürüldü. Gelinen noktada, hem Basın Müzesi’nde sergilenecek kadar arşive ulaşıldı hem de yeni hazırlanan Kayseri Basın Tarihi kitabında yararlanacak oranda bilgiye ulaşılmış oldu. Müzenin alt katındaki sinema tarihi odası olarak kurgulanan mekân ile Basın Müzesi adına açılacak olan sosyal medya hesaplarında gösterilmek üzere, Cemiyetimize de arşiv kaydı kalması amacıyla meslek büyüklerimizin video röportajlarının çekimlerine başlandı. Burada da önemli bir yol kat edildi. Bu çalışma halen sürüyor.

Ayrıca, yine bu odada gösterilmek üzere, İZDÜŞÜ Anadolu Belge ve Kültürel Çalışmalar Derneği’nin elinde bulunan ve içerisinde Kayseri’nin ve ilçelerinin eskiye ait görüntülerinin yer aldığı 16 milimetre orijinal filmlerdeki videoların dijitale aktarılması ve restorasyonu için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına bir proje hazırlandı, proje sunumu Mayıs ayı sonunda tamamlanacak. Bu projenin yazımına da Veli Altınkaya’nın sağlığında başlanmıştı. Yine müzenin içerisinde yer alacak kiosklarda gösterilmek üzere meslektaşlarımızdan özgeçmişleri ve fotoğrafları istendi. Ramazan bayramı sonrasında eksikler tespit edilip eksiklere göre yeniden duyuruları yapılacak. Müzede teşhir edilmek üzere bazı meslektaşlarımızdan fotoğraf makinesi, daktilo gibi eşyalar ile vefat eden gazeteci büyüklerimizin ailelerinden de kişisel eşyaları istendi, bu konuda da önemli ölçüde arşive ulaşıldı. Bu noktada müzeye katkı sunmak isteyen meslektaşlarımızın eşyaları bağışların kendi adlarına olduğu belirtilmek suretiyle müzede sergilenecektir. Kayseri Lisesi arkasında bulunan Kayseri Evleri dahilindeki müzemizin binası bilindiği üzere Veli Altınkaya’nın sağlığındaki girişimleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç tarafından, Cemiyetimize teslim edildi. Buranın içerisinde müze için yapılacak olan düzenlemelere dair yine Büyükşehir Belediyesi tarafından bir mimar ekip görevlendirildi. Bu ekip, Cemiyetimizde müze için Veli Altınkaya ile birlikte çalışan meslektaşlarımızın da direktifleriyle müzenin içerisindeki çizimleri gerçekleştirdi. Veli Altınkaya hastaneye yatmadan bir hafta önce de, bu çizimlere dair bir toplantı yapıldı ve içerinin son hali kararlaştırılmış oldu. Gelinen noktada müze binasının içerisinde gerçekleştirilecek olan birkaç tadilat sonrasında projeye göre odaların tefriş çalışması yapılacak, sosyal medya hesapları aktif hale getirilecektir. Kaldı ki instagram hesabımız bir süredir ‘Kayseri Basın Müzesi’ adıyla paylaşımda bulunmaktadır. Bütün bu çalışmalar, Veli Altınkaya başkanımızın fikir babası olduğu bir sürecin ürünüdür. Basın Müzesi projesinin adı normalde, Veli Altınkaya’nın da sağlığında belirttiği gibi ‘Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ olarak kararlaştırılmıştı.

Ancak bu çalışmanın Veli Altınkaya marifetiyle başlaması, sürdürülmesi ve bugünlere gelmesi, öte yandan Veli Altınkaya’nın tüm bu çalışma süreci içerisinde vefat etmesinden dolayı, müzenin adının, bir “ahde vefa” göstergesi olarak; yönetim kurulu üyelerinin de oybirliğiyle ‘Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Veli Altınkaya Basın Müzesi’ olmasına karar verildi. Müze içerisindeki odalar ve bölümlerde de, diğer meslek büyüklerimizin adları yaşatılacak. Basın camiamız ve şehrimizin basın tarihi açısından çok önemli bir projenin fikir babası olmakla kalmayıp, ekibiyle birlikte projeyi ürün haline getiren, daha ötesinde yerel yönetimlerin desteğini almak suretiyle somutlaştıran Veli Altınkaya’nın, proje çalışması esnasında hepimizi üzüntüye boğan vefatından dolayı; adının müzeye verilmesi fikrinin meslektaşlarımız tarafından da olumlu karşılanacağına inanıyoruz. Saygıdeğer meslek büyüğümüzün sağlığında belirttiği üzere; pandemiden dolayı yine herhangi bir ertelenme durumu söz konusu olmaz ise, müzemizin açılışı Kayseri’nin ilk Türk Gazetesi Erciyes’in ilk sayısının yayınlandığı 29 Ağustos’un yıl dönümünde yapılacaktır. Basın Müzesi’ne katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a da teşekkür eder; konuyla ilgili basın açıklamasını, meslektaşlarımıza ve şehrimizi ilgilendirdiği için kamuoyuna sunmayı borç biliriz...

Editör: Haber Merkezi