Kayseri’nin Himmetdede bölgesinde bulunan Koza Altın'a ait maden ocağı ve işletme tesislerinde çalışan işçilerle bölge halkı yetkililer seslerini duyurmak için meydana indi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, işsiz kalmak istemediklerini dile getirdi. Ellerindeki pankartlarla tepkilerini ifade eden işçiler, işyerlerine üretim izni verilmemesini protesto etti. Bir işçi çocuğunun taşıdığı “Hükümet amca babama işini geri ver” yazılı pankart ise dikkat çekti.

3 BİN KİŞİ MADEN OCAĞININ ÜRETİME AÇILMASINI İSTEDİ

Koza Altın’ın 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporunun ardından Kayseri’nin Himmetdede bölgesine altın madeni çıkartmak için yatırım yaptı. 2014 yılı başında yatırımı tamamlayarak bütün gerekli yasal izin ve belgelerini alan şirket, Haziran ayında üretime geçmek amacıyla geçici faaliyet belgesi için başvurdu. Ancak bakanlık hiçbir gerekçe gösteremeden bu belgeyi vermedi. 6 aydır bakanlığın izin vermemesi nedeniyle üretim yapamayan şirketin 300’ü aşkın çalışanı, üretime izin verilmemesi durumunda işsiz kalabileceklerini yaptıkları eylemle dile getirdiler. Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan işçiler, aileleri ve bölgeye ekonomik canlılık kazandırdığını dile getiren yöre halkından 3 bin kişi maden ocağının üretime açılmasını istedi.

"KAYSERİ UYUMA MADENİNE SAHİP ÇIK"
Kalabalık grup ellerinde, "Türkiye hepimizin geleceğine sahip çık", "Ekmeğimizin peşindeyiz", "İşimizi aşımızı geri istiyoruz", "Türkiye için üretiyoruz", "Hükümet amca babama işini geri ver", "Bu memleket bizim" gibi yazılı pankartlarla tepkilerini dile getirdi. "İşimizi istiyoruz", "Kayseri uyuma madenine sahip çık" şeklinde sloganlar atan gruptan bazı anneler başbakana ve cumhurbaşkanına seslenerek evlatlarının işsiz kalmaması, işyerinin açılmasını istedi.

"KOZA ALTIN İŞLETMELERİ İŞ GÜVENLİĞİNDE TÜRKİYE’NİN YÜZ AKIDIR"
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız, işçilerle birlikte eyleme katılarak destek verdi. Burada açıklama yapan Yıldız, işletmenin üretime geçmesinin engellendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Koza Altın’ın tesislerinde çalışan insanlarımızın aileleri ve çocukları var. Gümüşhane, İzmir Bergama, Eskişehir Kaymaz, Tokat, Himmetdede’de çalışan insanlar var. Onlar kendilerini işsiz bırakmak, aç bırakmak isteyenleri "İnsaf, yeter" demek için buralara geliyorlar. Haksız, hukuksuz olarak üretimleri engellenen ve bu nedenle kapatılmakla karşı karşıya kalan Koza Altın İşletmelerine, işyerlerine, ekmeklerine sahip çıkmaya geldiler. İşçileri altın madenlerini gün yüzüne çıkartanlardır. Sendikalıdır. Sendikal haklardan ve toplu sözleşmeden yararlanan insanlardır. Koza Altın işletmeleri iş güvenliğinde Türkiye’nin yüz akıdır. Bir maden işçisi bile hayatını kaybetmedi. Tam 1200 kişiye doğrudan, dolaylı olarak da binlerce kişiye iş imkanı veriliyor. İşyerlerimizdeki üretim engelleri kalkıncaya kadar işçimizin, ekmeğimizi güvence altına alana kadar haklı kitlesel ve yasal eylemlerimiz sonuna kadar sürecektir."

Basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık grup dağıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.


Editör: Haber Merkezi