2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal şenliklerine katılan 33 aydın ve sanatçı Sivas’taki Madımak Oteli’nde vahşice gericiler tarafından yakılarak katledilmişti.

Katliamla ilgili davanın görülmesine Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davaya, katledilen aydın ve sanatçıların yakınları ile avukatları katıldı.

‘Sanıkların devletin bir yerlerinde korunduğu savını doğrulamıştır’

Dava avukatlarından Kazım Genç, ortaya çıkan talimatla ilgili “Gelen yazı bir idari birimden gelmiş. Mahkemelerin objektifliğine gölge düşürecek yazı yazılması, hatta talimat verir gibi ‘Zaman aşımını değerlendirin’ söyleminde bulunması, bizim baştan beri ‘bu davadaki sanıkların devletin bir yerlerinde korunduğu’ savımızı doğrulamıştır. Mahkemenin yazdığı bir yazı vardır. İdari birim de bunu yerine getirmek zorundadır. Bunu yerine getirmeyenler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi.

Avukatların bu talebi, hakim tarafından değerlendirmeye alınmaksızın kesin bir tutumla reddedildi.

‘Sivas katillerini savunduğu için onlara makam dağıtan bir anlayış’

Katliamda hayatını kaybeden şair Metin Altıok’un kızı ve CHP genel başkan yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, duruşmanın ardından açıklama yaptı. “Sivas katillerini savunduğu için onlara makam dağıtan bir anlayışın, bahsi geçen iki katili de korumasına şaşırmıyoruz” diyen Altıok, katliamın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu söyledi.

Altıok, şunları söyledi: “24 yılda dört cumhurbaşkanı, dokuz başbakan değişti. Sivas davası nasıl zaman aşımına uğratıldıysa aynı şekilde katliamla ilgili Meclis çatısı altında sorulan sorular ve verilen önergeler de zaman aşımına uğratıldı.”

Editör: Haber Merkezi