İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya, İl Müdürü Mustafa Şahin, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, Fırıncılar ve Uncular Odası Başkanı Mustafa Aslan, Türkiye Perakendeciler Federasyonu adına Halit Kurt ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği adına Kenan Aslan katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Bakanlığın başlattığı projeye değinerek, "Bakanlığımızın başlatmış olduğu 'Gıdanı koru, sofrana sahip çık' projesi ile yeni bir döneme giriyoruz.

Türkiye tarımda Avrupa'nın lider ülkesidir. Ülkemiz küçükbaş üretiminde 1'nci sırada, büyükbaş üretiminde 2'nci sırada, süt üretiminde ise 3'ncü sıradadır. Gıda kayıplarının çevresel etkisi çok fazla. 1 kilo et üretebilmek için15,5 bin litre su, 1 kilo peynir için 5 bin litre su üretilmektedir. Ülkemizde günlük 4,9 milyon somun ekmeği israf oluyor. Hizmet sektöründe ise, gıda israfı işletme başına yıllık 4,2 tondur. Yılda 18,8 ton gıda çöpe gidiyor. Ülke olarak gıda okur yazarı farkındalığımız olmalıdır. Yıllık yüzde 2 oranında kaybı ve israfı önlersek 10 milyar TL kazanç elde ederiz.

Bu da 360 bin ailenin 1 yıllık asgari geçim rakamıdır" diye konuştu. Konuşmaların ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve meslek odası temsilcileri, denetledikleri gıda işletmelerine 'Gıdanı koru, sofrana sahip çık' afişleri astı.

Editör: Haber Merkezi