Kayseri’nin Sarız İlçesi Çok programlı Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmenleri ve öğrencileri gıda israfına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için ‘Ekmek israfına hayır’ kampanya başlattı.

Sarız Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 10. 11 ve 12.Sınıf öğrencileri ile öğretmenlerden Türkan Aslan ve Melisa Kirik rehberliğinde şubat ayı içerisinde başlatılan Sosyal Sorumluluk Projesiyle‘Ekmek israfına dikkat çekmek için sıfır atık projesi’ başarıyla yürütülüyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Tahtaoğlu, Okul müdürü Hakan Ayaz, müdür yardımcısı Elif Danyeli’n destek verdiği projeye okul öğrencileri de büyük katkı sunuyor. Öğretmen ve öğrencileri tarafından, Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için yöresel yemeklerin de bulunduğu bir atölye kurdu.”İsrafa hayır, haydi gelin bugün bayat ekmeklerimizi değerlendirelim ”sloganı ile başlatılan kampanyaya ev hanımları de destek veriyor. Okul’da gerçekleştirilen seyyar atölye çalışmalarıyla katılımcılara gerekli bilgiler veriliyor. Kampanyanın içeriğiyle ilgili yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan bulguları rakamlarla aktaran ve ekmek israfının hangi boyutlara geldiğine dikkat çeken rehber öğretmen Türkan Aslan şunları söyledi.”250 gr lık standart ekmek üzerinden Türkiye; Ekmek tüketimi; günde 22.719 ton, yılda 8,29 milyon ton, günde 90,9 milyon adet, yılda 32,2 milyon adettir. Ekmek tüketimi; günde 21,496 ton, yılda 7,85 milyon ton, günde 86 milyon adet yılda 31,4 milyon adettir. Ekmek israfı; günde 1,223 ton yılda 447 bin ton günde4,9 milyon adet yılda 1,79 milyon adettir.

İsraf oranı üretilen ekmeğin % 5,4ü israf edilmektedir. Bir günde israf edilen 4,9 milyon adet ekmeğin;3 milyonu fırınlarda % 62.1.1.4 milyonu hanelerde%27,7. Tüm sebeplerden ötürü okulumuz öğrencileri kampanyayı başlatmış olup bütün kurum ve kuruluşları gezerek broşürlerle ve hazırladıkları galeta unları ile bilinçlendirme çalışmaları başlatmıştır. Öğrencilerimiz topladıkları bayat ekmeklerden yenilebilir, çeşitli gıda ürünleri elde ettiler. Projeyi yürüten öğrencilerimiz bu projesine katkı sunanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.” Okul yetkilileri, bu kampanyanın temel amacının hem ekmek israfının önüne geçilmesi hem de dengeli beslenme açısından önemli olduğunu belirtti ve bu bağlamda ekmeklerin daha idareli kullanılmasını, artan ekmeğin değerlendirilip savurganlığın önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydettiler.

Editör: Haber Merkezi