Kayseri Şeker 14 ncü Çiftçi Meclis toplantısı Kayseri, Yozgat, Sivas ve Nevşehir İllerindeki 12 bölgeden 200 çiftçi temsilcisinin katılımıyla 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda yapıldı. Çiftçi Meclisinde Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikasının yönetim ve denetim Kurulu üyeleri yanı sıra Genel Müdür, Genel Müdür yardımcıları ve diğer yetkililer dışında komşu bölgelerden de bazı çiftçi temsilcileri hazır bulundular. Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, yeni Kampanya dönemi ile ilgili bazı gelişmeleri çiftçi temsilcileri ile paylaştı. Çiftçi meclisinde, Bölgelerden çiftçiler söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdiler. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da Çiftçi Meclisindeki konuşmasında; Şeker sektörü stratejik bir sektör olduğu için Şeker Pancarı da stratejik bir üründür. Şeker Pancarının Mutlaka korunması ve yaşaması gerekir. Pancar çiftçisinin varlığını sürdürmesi sayesinde aynı zamanda toplumdaki sosyal felaketlerin de önlenmesine katkı sağlanmakta olduğunu belirtti. Başkan Akay; Şeker sektörü şu andaki yapısıyla Avrupa ile rekabet edemez. O nedenle bu işe bir neşter vurulması gerekirdi. Hükümet de şu anda onu yaptı. Biz özelleşmiş bir Fabrika olarak özelleştirmeye karşı değiliz. Aynı zamanda biz Kayseri Şeker olarak sektörümüzde bu işi en iyi şekilde yaparak Avrupa ile rekabete de hazırlandığımızı ifade ediyoruz ve bu konuda da iddialıyız dedi. Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Biz Şeker oranımızı % 17 lere yaklaşan oranlara kadar artırarak, dekara verimliği kuraklığa rağmen ortalama 6.5 tondan 8-9 tonlara kadar çıkartmak suretiyle Avrupa ile rekabete hazırlanıyoruz. Bu başarılarımızla özelleştirmeye de katılarak sektörümüzün en güçlü kuruluşu olmayı hedefliyoruz.

Kayseri Şeker’in rol model uygulamaları takdir topluyor.

Şeker sektöründeki payı yüzde 15 seviyesinde olan Kayseri Şeker’in Sektörün şu anda en büyüğü olmamakla birlikte en güçlü kuruluşlarından bir tanesi konumunda olmasına rağmen Yöneticileriyle, Çiftçisiyle, teknik personeliyle, çalışanıyla sadece kendi işine değil şeker sektörüne de sahip çıkmak gibi bir misyon üstlenmesi takdirle karşılanıyor.

1992 yılında yapılan özelleştirme sonucunda Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından devralınarak son yıllarda yakaladığı yükseliş trendi ile başarılı bir rol model ve sektöründe lider konumuna gelmeyi başaran Kayseri Şeker, bu başarıyı, sorumluluk anlayışı ve disiplin içerisinde sürdürmenin yanı sıra birikimlerini Şeker sektörü ile paylaşıyor.

Çünkü bu sektörün disiplinli bir şekilde yürümesi ancak Kayseri Şeker gibi kuruluşların sahip çıkması, önderlik, rehberlik, liderlik yapmasıyla mümkün olabilir.

Nasıl ki Avrupa Birliği, Şeker sektöründe 13 sene planlı bir sistem uygulayıp ithalatçı konumdan ihracatçı konuma gelmişse Ülkemizde de şeker sektörü bu çerçevede yeni bir planlamayla ele alınıp bu noktaya getirilebilir. AB Ülkelerinin 13 yılda yaptığı Şeker sektöründeki planlama ve uygulamalar gibi Kayseri Şeker de son yedi yılda yaptığı örnek uygulamalar sayesinde batmış, bitmiş bütün malvarlığına haciz konmuş bir kurumu Kayseri’de vergi rekortmeni yapmayı, istihdama katkıda Kayseri Birincisi olmayı, Özkaynak kullanımında Yüzde doksanlara varmayı başarmıştır.

Bilindiği üzere Kayseri, Yozgat, Sivas ve Nevşehir illerinde Kayseri Şeker ile sözleşmeli şeker pancarı ekimi yapan çiftçilerin Şeker pancarı tarımına ilgisi her geçen gün artıyor. Şeker Pancarı sanayi sektörünün de Tarımın da lokomotifi olma özelliğini korumaya devam ediyor.

Münavebeli ekimi yapılan şeker pancarında pancar çiftçisinin münavebe yıllarında elde ettiği ürünleri de sözleşmeli olarak piyasa değerlerinin üzerinde alarak çiftçinin daha çok kazanmasını ve ürünlerinin değerinde satılmasına öncülük eden Kayseri Şeker’in bu rol model uygulamaları çiftçinin yüzünü güldürdüğü gibi bölge ve ülke ekonomisine, istihdama da büyük katkı sağlamaya devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi